Последни новини
Home / Законът / Доскорошна адвокатка влиза в затвора за участие в ОПГ

Доскорошна адвокатка влиза в затвора за участие в ОПГ

Defakto.bg

Ефективни, макар и скромни присъди за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за измами във Врачанско е произнесъл Специализираният съд. За това съобщиха от Специализираната прокуратура. Впечатлява признатото участие в ОПГ-то на адвокатката от града Румяна Тодорова и на дъщеря й Деница Тодорова.

Проверка в адвокатските регистри показа, че Тодорова наистина доскоро е упражнявала тази професия, но е била от отписана на 25 ноември миналата година с решение на адвокатския съвет.

Присъдите на първата инстанция са влезли в сила след одобрено споразумение.

Съобщението на Специализираната прокуратура:

„Четирима обвинени от Специализираната прокуратура през март 2020 г. за участие в организирана престъпна група за измами на територията на област Враца са преведени в места за лишаване от свобода, след като Специализиран наказателен съд одобри наложените им наказания.

Румяна Тодорова – адвокат от Адвокатска колегия – Враца, и дъщеря й Деница Тодорова са осъдени съответно на 2 години и 6 месеца и 2 години и 10 месеца „Лишаване от свобода“. Освен за участие в организираната престъпна група, двете са признати за виновни за това, че заедно с други лица – Ивайло Иванов и Иван Тодоров, с цел да набавят за себе си и за тях имотна облага, обещавали на хора от региона да съдействат за решаване на различни казуси – узаконяване на постройки, настаняване на възрастни хора в домове за стари хора, закупуване на общинско жилище, уреждане на студентски изпити и дипломи и др. За „услугите“ групата получавала суми между 600 и 3500 лв. По искане на прокуратурата неправомерно събраните средства са обезпечени и предстои да бъдат възстановени на пострадалите лица.

Най-високо наказание от 2 г. и 11 м. „Лишаване от свобода“ е наложено на Ивайло Иванов. Същият е признат за виновен за още пет деяния. В хода на действията по разследването е установено, че на различни адреси той държал картечен пистолет „Скорпион“ със заличени номера и голямо количество патрони с различен калибър. В складово помещение в бивш стопански двор в гр. Враца е държал и самоделно взривно устройство – пресовка от 400 гр. тротил с електродетонатор, захранваща батерия, антена за дистанционно взривяване и магнит за прикрепване. В апартамент в гр. Враца Иванов е държал множество печати за съставяне на неистински документи – на кметството на община Враца, на съдилища, прокуратури, нотариуси, служби по вписвания, множество търговски дружества от региона. Признат е за виновен и за приготовление за изготвяне на неистински парични знаци, както и за държане на наркотични вещества с цел разпространението им – кокаин и коноп.

Две години и три месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим е получил и Иван Тодоров, друг от участниците в престъпната група. Същият ще изтърпи 3 години и 3 месеца, след като съдът приведе в изпълнение и негова предишна условна присъда за измама от 1 г. „Лишаване от свобода“.

Присъдите на участниците в престъпната група влязоха в сила, след като и четиримата признаха вината си, отказаха се от разглеждане на делото по общия ред и постигнаха споразумения с прокуратурата, които Специализираният наказателен съд одобри“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.