Последни новини
Home / Законът / Доскорошна адвокатка влиза в затвора за участие в ОПГ

Доскорошна адвокатка влиза в затвора за участие в ОПГ

Defakto.bg

Ефективни, макар и скромни присъди за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за измами във Врачанско е произнесъл Специализираният съд. За това съобщиха от Специализираната прокуратура. Впечатлява признатото участие в ОПГ-то на адвокатката от града Румяна Тодорова и на дъщеря й Деница Тодорова.

Проверка в адвокатските регистри показа, че Тодорова наистина доскоро е упражнявала тази професия, но е била от отписана на 25 ноември миналата година с решение на адвокатския съвет.

Присъдите на първата инстанция са влезли в сила след одобрено споразумение.

Съобщението на Специализираната прокуратура:

“Четирима обвинени от Специализираната прокуратура през март 2020 г. за участие в организирана престъпна група за измами на територията на област Враца са преведени в места за лишаване от свобода, след като Специализиран наказателен съд одобри наложените им наказания.

Румяна Тодорова – адвокат от Адвокатска колегия – Враца, и дъщеря й Деница Тодорова са осъдени съответно на 2 години и 6 месеца и 2 години и 10 месеца „Лишаване от свобода“. Освен за участие в организираната престъпна група, двете са признати за виновни за това, че заедно с други лица – Ивайло Иванов и Иван Тодоров, с цел да набавят за себе си и за тях имотна облага, обещавали на хора от региона да съдействат за решаване на различни казуси – узаконяване на постройки, настаняване на възрастни хора в домове за стари хора, закупуване на общинско жилище, уреждане на студентски изпити и дипломи и др. За „услугите“ групата получавала суми между 600 и 3500 лв. По искане на прокуратурата неправомерно събраните средства са обезпечени и предстои да бъдат възстановени на пострадалите лица.

Най-високо наказание от 2 г. и 11 м. „Лишаване от свобода“ е наложено на Ивайло Иванов. Същият е признат за виновен за още пет деяния. В хода на действията по разследването е установено, че на различни адреси той държал картечен пистолет „Скорпион“ със заличени номера и голямо количество патрони с различен калибър. В складово помещение в бивш стопански двор в гр. Враца е държал и самоделно взривно устройство – пресовка от 400 гр. тротил с електродетонатор, захранваща батерия, антена за дистанционно взривяване и магнит за прикрепване. В апартамент в гр. Враца Иванов е държал множество печати за съставяне на неистински документи – на кметството на община Враца, на съдилища, прокуратури, нотариуси, служби по вписвания, множество търговски дружества от региона. Признат е за виновен и за приготовление за изготвяне на неистински парични знаци, както и за държане на наркотични вещества с цел разпространението им – кокаин и коноп.

Две години и три месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим е получил и Иван Тодоров, друг от участниците в престъпната група. Същият ще изтърпи 3 години и 3 месеца, след като съдът приведе в изпълнение и негова предишна условна присъда за измама от 1 г. „Лишаване от свобода“.

Присъдите на участниците в престъпната група влязоха в сила, след като и четиримата признаха вината си, отказаха се от разглеждане на делото по общия ред и постигнаха споразумения с прокуратурата, които Специализираният наказателен съд одобри”.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата праща на съд за хулиганство протестъра Петър Кърджилов, бивш пиар на община “Младост”

  Софийска районна прокуратура предаде на съд Петър Кърджилов, бивш пиар на столична община “Младост” …

В ново решение на ВКС: Държавата осъдена да плати над 600 хиляди лева заради противоконституционен закон

В поредно решение Върховният касационен съд осъди държавата за противоконституционен закон. Тя трябва да плати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.