Последни новини
Home / Законът / За месец: 5092 нарушения по строежите в страната, от тях 3792 свързани с необезопасени условия на труд

За месец: 5092 нарушения по строежите в страната, от тях 3792 свързани с необезопасени условия на труд

Defakto.bg

5092 нарушения по строежите в страна са констатирани за  месец от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), след като на 26.11.2020 г. Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира изпълнителния директор на ИА ГИТ и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) с настояване за проверка  дали по строителните обекти  се спазват изискванията и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците по строежите.

От нарушенията 3792 са свързани със здравословните и безопасните условия на труд, става ясно от доклад, предоставен на ВАП от ИА ГИТ. Най-чести са използване на необезопасени скелета, работа без лични предпазни средства, в това число и за падане от високо, както и липса на контрол от ръководните органи за спазването на правилата за безопасност на труда.  Съставени са 54 бр. АУАН (акт за установяване на административно нарушение)  на работници, които не са използвали предоставените им средства за защита от наранявания по време на работния процес.

В 56 случая са издадени актове  за спиране на строително-монтажни действия заради груби нарушения на правилата за осигуряване на безопасни условия на труд и за предотвратяване на вредните последици от тях.

За един месец от ИА ГИТ са направили проверки в 680 строителни обекти и в 997 бр. предприятия.  От 5989 работници в посочените обекти, 127 са работили без сключен трудов договор.  Съставени са 305 бр. АУАН, като са  предприети 4812 бр. принудителни административни мерки. По време на проверките са дадени и 268 устни разпореждания за незабавно отстраняване на нарушения, става ясно още от доклада на ИА ГИТ, предоставен на ВАП.

В един обект е установено, че работи непълнолетно лице и е подаден сигнал до Софийска районна прокуратура, става ясно още от доклада на ИА ГИТ.

Доклад до ВАП е изпратен и от ДНСК. Инспектори от Дирекцията са проверили  6 строителни обекта, за които има данни за инциденти поради неспазване на условията и правилата за безопасност на труда. След инцидентите, при които има петима загинали и са пострадали осем строителни работници, от ДНСК са съставили 6 акта на виновни лица и 5 наказателни постановления в размер на 51 500 лева за неспазване на правилата на безопасност на труда. В доклада е посочено, че към момента на проверките, разпоредени от ВАП, от ДНСК не са установени нови нарушения.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.