Последни новини
Home / Законът / КС ще се произнесе по допустимостта на искането на 88 върховни съдии срещу „кариерните бонуси“ на членовете на ВСС

КС ще се произнесе по допустимостта на искането на 88 върховни съдии срещу „кариерните бонуси“ на членовете на ВСС

Defakto.bg

До дни Конституционният съд ще се произнесе по допустимастта на искането на Пленума на  Върховния касационен съд (ВКС) да бъдат обявени за противоконституционни екстрите  за членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС,   предвидени в Закона за съдебната власт за тях,  показа проверка на  Дефакто.  Точната дата ще бъде обявена допълнително.  Делото бе образувано на 22 декември м.г.,  а съдия докладчик е Константин Пенчев, бивш председател на Върховния административен съд.

На 21 декември 88 върховни съдии поискаха от съда да обяви, че в противоречие с Конституцията НС е създало привилигирован режим в части от разпоредбите на чл. 28 и чл. 50 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който предвижда, че  при изтичане или предсрочното прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС), на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС,  те  да могат да бъдат назначени (възстановени) на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им длъжност в органите на съдебната власт. Както и в  частите им, които предвиждат взстановяването им на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Върховните съдии сочат, че   атакуваните норми противоречат на върховенството на основния закон.  Пленумът е  категоричен, че  Народното събрание   е надхвърлило кръга на правомощията си, тъй като не може със закон да селектира определени категории лица, които да бъдат назначавани на определени позиции в съдебната система.  При възприемане на такъв подход в противоречие с чл. 5, ал. 1 от КРБ се нарушава и конституционно установеният баланс между властите чрез изземване на функции, които Конституцията е възложила на съдебната власт.

Изборните членове на ВСС, главният инспектор и инспекторите от ИВСС, макар и част от съдебната система, не са съдии, прокурори и следователи – през времето на мандата им в тези органи те не осъществяват съдебната власт в същинския ú смисъл, а я „управляват“, създавайки условия за функционирането ú, подчертават върховните съдии.

В този смисълмандатът им във ВСС и ИВСС не може да допринесе за професионалното им израстване: изпълнявайки дейност, която по естеството си не е правораздавателна, те не могат да получат оценка за нея чрез заемане на длъжност или ранг на магистрат. Това се отнася както до „възстановяването“ им на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им в органите на съдебната власт, така и при „възстановяването“ им на  равна по  степен  длъжност в друг орган  на съдебната власт. „За последната хипотеза освен нарушаването на конкурсното начало важен аргумент е и значителната разлика в съдържанието на конкурсите, на които действащите магистрати се явяват при преминаване от едно звено на съдебната власт в друго, мотивирана от съществените различия в осъществяваните функции“, категорични са съдиите от ВКС.

Пленумът на ВКС се обяви против създаването на привилегии,  основани на лично и обществено положение, които се забелязват за членовете на ВСС и на ИВСС, на които се осигурява възможност  да заемат привлигировани позиции позиции в съдебната власт спрямо останалите съдии, прокурори и следователи. “  По този начин се създава привилегия на определена категория магистрати и ограничение на правата на друга, което по същество води до нарушение на равенството пред закона, основано на обществено положение – критерий, по който Конституцията забранява да се въвеждат ограничения на правата на гражданите“, е посочено в искането.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.