Последни новини
Home / Законът / Следователи издигат Стефан Петров за нов член на ВСС (допълнена)

Следователи издигат Стефан Петров за нов член на ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Следователят от Националната следствена служба Стефан Петров, зам.-председател на Камарата на следователите в Република България и член на Съвета за партньорство към ВСС, е номиниран за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Това съобщиха от съвета. Изборната процедура е за приемник на починалия Евгени Диков, който да довърши неговия мандат във ВСС, изтичащ през октомври 2022 година. Става дума за единствения представител на следователите от тяхната квота.

Веднъж вече Стефан Петров бе член на ВСС, на неговия първи постоянно действащ състав, в мандата от 2007 г. до 2012 г. Тогава бе избраник от парламентарната квота, предложен от ДПС. Законът не забранява повторно избиране в съвета, условието обаче е да има прекъсване на мандатите. А паметливи напомниха, че по време на предния му мандат във ВСС следователят бе сред петимата кадровици, издигнали Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, въпреки изричната подкрепа на съдии за друга претендентка – Величка Цанова. (Както е известно, Янева не изкара мандата си на поста, след като бе осъдена – условно – по скандала „Червей“. И той не бе единственият). Останалите предложители на Янева бяха Костадинка Наумова, Петър Стоянов, Цони Цонев и Мая Кипринска. Измежду тях само Наумова бе съдия и то търговски, докато номинираната работеше в наказателното отделение на СГС.

Общото изборно събрание на следователите ще е през март. Срокът за номинации е до 12 януари.

Кандидатурата  е предложена от 62-ма следователи от Националната следствена служба и от Окръжните следствени отдели в Окръжните прокуратури, основно от София – отделите в СГП и Специализираната прокуратура, както и от Благоевград. Първият подпис е на Ивайло Ангелов от НСлС, последният – на бившия член на ВСС Ясен Тодоров. В подписката не е директорът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

Според тях Стефан Петров притежава „необходимите лични, професионални и нравствени качества“. Посочено е, че при всички длъжности, които е заемал, той е уважаван и признат като много добър следовател и юрист. Отличава се като изявен лидер, независим, безпристрастен и справедлив магистрат, умеещ да работи в екип.

От ВСС допълват:

„Стефан Петров е следовател от кариерата. Професионалният му път започва в Окръжен следствен отдел в гр. Силистра през 1989 г., като последователно заема длъжностите на ръководител и директор. От 2004 г. е следовател в отдел 02 „Криминален“ в Националната следствена служба.

В периода от 03.10.2007 г. до 03.10.2012 г. е член на Висшия съдебен съвет и е председател на комисията „Предотвратяване и установяване на конфликт на интереси“, както и член на комисиите „Професионална етика и превенция на корупцията“, „Бюджет и финанси“ и „Съдебна администрация“. От 2012 г. е следовател в Националната следствена служба, като от януари 2018 г. и към настоящия момент работи в отдел 01 „Специализиран“.

Автор и съавтор е на актуализираните „Методика за разследване на убийство“ и „Методика за разследване на престъпления против правосъдието“. Участвал е в работни групи за промени на Закона за съдебната власт, приети от Народното събрание през 2011 г. и 2016 г., Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Наказателно-процесуалния кодекс и други.

През 1999 г. и през 2006 г. е награден със служебна благодарност и грамота от Висшия съдебен съвет, а през 2012 г. с плакет от Съюза на юристите в България.

Кандидатурата на следовател Петров е внесена в деловодството на Висшия съдебен съвет на 30.12.2020 г., като крайният срок за депозиране на предложения за изборен член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е 12.01.2021 г.“

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.