Последни новини
Home / Законът / Четирима кандидати за наш представител в Европейския комитет срещу изтезанията

Четирима кандидати за наш представител в Европейския комитет срещу изтезанията

Defakto.bg

Четирима са подали документи за наш нов представител в Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията. Това показа проверка на Де факто. Срокът за кандидатстване бе 30 декември миналата година. От Министерството на правосъдието засега не обявяват имена, трябва да мине отсяването по допустимост.

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа („Комитета“) е създаден на основание Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание от 1987 г. Всяка държава-членка на СЕ има свой представител в комитета, общо те са 47. Мандатът им е 4 години. Този комитет е различен от комитета на ООН против изтезанията.

Членовете му, по регламент, изпълняват своите функции независимо и безпристрастно и по никакъв начин не са „адвокати“ на държавата. Те участват в посещения в места, в които са настанени лица с ограничена свобода на придвижване, за да оценят отношението на властите към тези лица. Такива места са затворите, институциите за задържане на непълнолетни лица, полицейските управления, центровете за настаняване на бежанци, психиатричните болници, домовете за социални грижи и др. За гарантиране на безпристрастност, в тези проверки не участва членът на комитета от проверяваната държава. Екип на европейския комитет бе у нас през 2020 г., предстои и визита през 2021 г.

Александър Минчев

Сегашният български представител, чийто мандат изтича на 19 декември тази година, е Александър Минчев, лекар, шеф на Медицинския съвет на „Пирогов“.

Във връзка с изтичащия мандат бе обявена процедура за подбор на кандидати у нас.

Кандидатите за член на Комитета следва да отговарят на следните изисквания:

  • Да притежават високи нравствени качества;
  • Да имат завършено висше образование на образователно-квалификационна степен „Магистър“ по някое от следните професионални направления:

3.2. Психология;

3.4.  Социални дейности;

3.6. Право;

7.1. Медицина;

9.1.  Национална сигурност

или в друго подходящо за нуждите на КПИ професионално направление.

  • Да имат най-малко тригодишен професионален опит в някоя от следните сфери: опазване на обществения ред, изпълнение на наказанията, прилагане на държавната политика за предоставяне на международна закрила, социална работа, здравеопазване или в други дейности, попадащи в компетентността на Комитета;
  • Да не са осъждани на наказание лишаване от свобода за престъпление от общ характер;
  • Да владеят свободно поне един от двата официални езика на Съвета на Европа – английски или френски език (ниво B2 съгласно общата европейска референтна езикова рамка).

Подборът на кандидатите по документи ще се извърши от комисия, определена със заповед на министъра на правосъдието.

Имената на одобрените по документи кандидати ще бъдат изпратени на ръководителя на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. След проведено изслушване с допуснатите кандидати ще бъде извършен подбор на трима души, между които трябва да има и мъже, и жени. Одобрените три кандидатури на Република България ще бъдат изпратени на Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, като националният член на Комитета ще бъде избран от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Тази година ще се сменя част от състава на комитета. В момента негов президент е Микола Гнатовски (Украйна), професор по международно право в Киевския университет. Вицепрезиденти са Марк Кели (Ирландия, юрист, ангажиран с правата на човека) и Тереза Мария Ритер (Дания, юрист).

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.