Последни новини
Home / Законът / Бивша разследваща полицайка влиза в съда по обвинение за престъпления по служба

Бивша разследваща полицайка влиза в съда по обвинение за престъпления по служба

Defakto.bg

Районна прокуратура – Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу Р.К. (Розалина Кьосева на 30 години), бивш служител на МВР, за извършени престъпления – осуетяване на наказателно преследване при изпълнение на служба, разгласяване на служебна информация във вреда на държавата, лично укривателство, съставяне на официален документ с невярно съдържание и лъжесвидетелстване. Деянията са квалифицирани по чл. 288, чл. 284, ал.1, чл. 294, ал. 4, вр. ал. 1, чл. 311, ал. 1, чл. 290, ал. 1 от НК.

През март 2019 г. Кьсова бе задържана на работното си място.  Тогава министърът на вътрешните работи съобщи, че дознателката е била „под контрол“  близо четири месеца на прокуратурата в Благоевград и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР,  след сигнал за нерагламенитарин отношения с  криминално  проявен мъж, на когото предавала служебна информация, докато той е в затвора.

Ето и съобщението на Апелативна прокуратура София:

През м. май 2015 г. обвиняемата К. била назначена на длъжност „младши разследващ полицай“ в Районното управление на ОД на МВР гр. Благоевград.

Във връзка с образувано досъдебно производство за извършена измама, през м. декември 2016 г., й било разпределено разследването по случая. С оглед събраните данни, съпричастност към престъпното деяние имал В.Б. (на 32 години). Въпросният мъж бил многократно осъждан и известен като лице от активния криминален контингент, регистриран по линия наркотици, проституция и фалшива валута.

В изпълнение на служебните си задължения, обвиняемата Р.К. предприела действия по възложеното й разследване – призоваване на В.Б. за извършване на процесуално – следствени действия с негово лично участие. Първоначално той не бил установен, но въпреки това не бил обявен за общодържавно издирване.

Впоследствие, след като бил редовно призован, на 24.08.2017 г. В.Б. се явил в Районното управление в гр. Благоевград, където бил разпитан от Р.К. След това обвиняемата започнала да поддържа приятелски отношения с него, които прераснали в интимни. Тя водела активна телефонна комуникация и имала лични срещи с него, посещавала дома му. Въпреки тези нерегламентирани контакти, разследването по делото продължило да се осъществява от Р.К. в качеството й на разследващ полицай. Обвиняемата не изпълнявала задълженията си по служба, бездействала, не извършвала своевременно и коректно необходимите действия, с оглед изясняване на фактическата обстановка и разкриване на обективната истина в рамките на разумния и законоустановен срок.

Р.К. знаела за водено наказателно дело срещу В.Б. в Гърция за фалшива валута. Възползвайки се от достъпа си до информационните масиви на МВР, обвиняемата извършила справка за В.Б., като разбрала, че той е обявен за издирване в Шенгенска информационна система от компетентните гръцки власти и за него е издадена Европейска заповед за арест. Вместо да предприеме действия по служба, тя го уведомила за това и той се укрил от правораздавателните органи в жилището си. Р.К. периодично го посещавала, носела му храна, давала му напътствия и съвети. Обвиняемата ангажирала адвокат за депозиране на жалби и молби по повод неизпълнение на издадената срещу него ЕЗА до различни органи, в това число и в Гърция. Лично посетила съда в гр. Солун във връзка с насроченото заседание по делото. Снабдила се с решението на чуждестранния съд, въз основа на което издадената от гръцките власти ЕЗА спрямо приятеля й била оттеглена и издирването му било преустановено.

На 19.02.2018 г. В.Б. бил задържан в гр. Благоевград по приведено в изпълнение наказание „лишаване от свобода“ по друго дело срещу него в Специализирания наказателен съд. Под предлог, че като разследващ полицай извършва действия по досъдебни производства, както и такива, които нямат отношение към В.Б., обвиняемата няколкократно го посещавала в Следствения арест. Идвала и на свиждане с него в затворите в гр. София и гр. Бобов дол. По негова молба му предоставяла справки от информационните масиви на МВР за други лишени от свобода, които били изнудвани от В.Б. за пари. Събирала информация за служителите на затворите и членовете на семействата им и му я предоставяла, с цел да бъде използвана за заплашване и мотивиране да не извършват действия по служба спрямо него.

Обвиняемата провеждала ежедневна активна комуникация с В.Б. по мобилен телефон. Въпреки наложената забрана на изтърпяващите наказания за това, приятелят й разполагал с няколко устройства и сим-карти. По време на тези разговори той получавал служебна информация по водени от нея досъдебни производства, провеждани полицейски операции, дадени указания от наблюдаващи прокурори. При поискване от негова страна, Р.К. включвала високоговорител при разговорите й с прокурори, които били чувани от него.

За да прикрие реалната причина за осъществяване на личните си срещи и контакти с В.Б., както и за да не бъде ограничавана във времето и от присъствието на служители от затвора, обвиняемата Р.К. оформяла официални документи – писма, протоколи за разпит на свидетел, изготвени, подписани и подпечатени по надлежния ред, в които удостоверявала неверни обстоятелства.

Междувременно в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР постъпил сигнал за нерегламентираните отношения на Р.К. с лице от криминалния контингент и неправомерните й действия. По случая била извършена проверка и образувано досъдебно производство срещу нея. Впоследствие, по дисциплинарно производство, на обвиняемата Р.К. било наложено наказание „уволнение“ и служебните й правоотношения с ОД на МВР гр. Благоевград били прекратени.

Предстои делото срещу обвиняемата да продължи в съда.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.