Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалба срещу удостоверенията за наследници

ВАС отхвърли жалба срещу удостоверенията за наследници

Defakto.bg

Разпоредбата, регламентираща вписването на „наследници на наследника“ в удостоверенията за наследници, не нарушава закона. Това е решението на  Павлина Найденова – председател и докладчик, Даниела Мавродиева и Христо Койчев от Върховния административен съд, съобщиха оттам.

Решението не е окончателно, може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Казусът стига до върховния съд по жалбата на Община Шумен срещу чл. 12, ал. 1, изречение второ от Наредба № РД-02-20-6 от 24.04.2012 г. за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението. Наредбата е на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на министъра на правосъдието.

Спорът е за категориите вписвани в удостоверението за наследници, искаше се отмяна на разпоредбата, че „в случай, че някой от наследниците е починал, то неговите наследници да се вписват с подномер, а в колона „съпруг/родство” се вписва съпруг/а или родствената връзка между починалия наследник и неговите наследници„.

Разпоредбата е незаконосъобразна, противоречи на чл. 5-10 от Закона за наследството и регламентира вписване в удостоверението на лица, които не са наследници по закон, заявяваха от Община Шумен.

На същото мнение е и прокурор Малина Ачкаканова от ВАП. „Наследниците на починалия след наследодателя си не са наследници по закон на лицето, за което се издава удостоверението, още по-малко съпруг/а на починалия след наследодателя си се явява наследник. Наследството се открива в момента на смъртта в последното местожителство на умрелия (чл.1 от ЗН) и кръгът от наследниците се определя именно към този момент – смъртта на наследодателя. Кръгът на наследниците по закон не се променя в зависимост от момента на издаване на удостоверението. Те следва да бъдат посочени в удостоверението за наследници, така както са били определени към момента на смъртта на техния наследодател независимо от момента на издаване на удостоверението и независимо от това, че някой тях вече може да е починал. Фактът, че някой от наследниците е починал след своя наследодател, не променя кръга на наследниците на наследодателя – лицето, за което се издава удостоверението за наследници“, смята прокурорът.

Няма нарушение на закона, категорични са обаче тримата от ВАС. Регламентираното вписване не произвежда „нови“ наследници, а се прави за пълнота на удостоверението, заявяват върховните съдии.

Тричленният състав казва:

„Неоснователни са доводите, че оспорената разпоредба на наредбата е в нарушение на закона. Действително наследниците на починалия след наследодателя си наследник не са наследници по закон на лицето за което се издава удостоверението, но в удостоверението се записва, че наследниците по закон са починали и се сочат техните наследници, което не означава, че се сочи, че са наследници по закон на лицето за което се издава удостоверението. След като наследниците на лицето за което се издава удостоверението са починали, следва да се посочат техните наследници, в противен случай удостоверението би било непълно. Това не означава, че те се сочат като наследници по закон на лицето за което се издава удостоверението, а че са наследници на наследниците по закон. С оглед посочената в удостоверението дата на смъртта на наследодателя за който се издава удостоверението се установява кои са наследниците му по закон, които са живи към момента на откриване на наследството. Когато тези наследници по закон към момента на издаване на удостоверението са починали, то следва да се впишат техните наследници, това не означава, че се вписват като наследници по закон на наследодателя за който се издава удостоверението. Те за това се вписват с подномер, защото не са наследници по закон на наследодателя за който се издава удостоверението. Наследниците по закон се вписват с номер, а техните наследници, които не са наследници по закон на наследодателя за който се издава удостоверението, се вписват с подномер. Кои са наследници по закон на наследодателя за който се издава удостоверението е правен извод, който се прави с оглед данните по удостоверението / дали наследниците по закон са починали/ и е неоснователно твърдението, че в удостоверението не следва да се вписват наследниците на наследниците по закон починали след наследодателя за който се издава удостоверението.
Неоснователно е становището, че е достатъчно единствено отразяването, че съответния наследник е починал, защото това означава да не впишат удостоверението наследниците на починалите наследници по закон“.

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.