Последни новини
Home / Законът / Президентът още няма достатъчно информация, за да реши кога да насрочи изборите

Президентът още няма достатъчно информация, за да реши кога да насрочи изборите

Defakto.bg

Президентът Румен Радев все още няма достатъчно информация, за да може да вземе информирано решение за кога да насрочи изборите. Това стана ясно от думите му в края на срещата му с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, държавния здравен инспектор и председателя на ваксинационния щаб.

На този етап на консултации основният извод е един, че въпросите остават много повече от отговорите – говоря като организация на предизборна кампания, организация на самия изборен процес, по отношение на здравната политика и готови конкретни планове за действие„, каза държавният глава.

Радев заяви, че очаква общуването със здравните власти, които разработват мерките при които ще се проведат парламентарните избори да продължи: „Явно в момента вие сте в затруднена ситуация да дадете точни прогнози, точни препоръки доколкото разбирам, и да формулирате точни мерки, така че разчитам, че остава отворен процесът на нашето взаимодействие, за да можем накрая да вземем съответното информирано решение. Крайната цел е да имаме – още веднъж казвам, гарантирани изборни права, гарантирано и здраве и много е важно да има и съответната избирателна активост“.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че  за гласуването на поставените под карантина българи възможностите са няколко:  „Едната възможност е създаване на секционни избирателни комисии, в които да гласуват само карантинирани лица, секционни избирателни комисии, в които да гласуват само лица, поставени в изолация, и разбира се създаването на подвижни секционни избирателни комисии, които да вземат гласовете на хората по домовете. Всичките тези варианти се обмислят и тогава, когато е ясна датата на изборите, непосредствено преди започването на предизборната кампания, този план ще бъде ясно представен„.

Радев  постави въпроси за мерките, които здравните институции предвиждат за безопасното организиране на предизборната кампания и изборния процес, за обезпечаване на правото на глас на гражданите, на поставените под карантина и на сигурността на членовете на избирателните комисии. „Медицинските специалисти неведнъж са заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори. Разбира се, провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство, защото изисква отчитането на много фактори, планирането и организиране на редица здравни мерки“, заяви президентът. Румен Радев открои и опита и добрите практики на държавите, които вече проведоха избори в епидемична обстановка, сред които САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Полша, Хърватия, Румъния и Република Северна Македония.

Внасянето на яснота за условията, в които ще се провежда предизборна кампания, в която ще участват не само политическите партии, но и хиляди граждани, също беше сред поставените от президента теми.   Президентът  открои противоречията в законодателството, които трябва да бъдат изгладени, за да се гарантира справедлив вот за българските граждани, които ще бъдат в карантина или изолация: „От една страна, имаме ясни медицински препоръки и становища, но от друга страна имаме законови изисквания. Ако на карантинираните граждани бъде дадено правото да отидат до урните, това означава да нарушат някои здравни разпоредби“.  Президентът заяви, че несъответствията следва своевременно да бъдат решени между Централната избирателна комисия и отговорните здравни власти.

На част от поставените от президента Румен Радев въпроси отговори министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като подчерта, че от два месеца се разработва медицински протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия – адаптира се от международния опит и ще бъде ясен в момента, в който президентът насрочи изборите.

Здравният министър заяви:  „В мига, в който президентът обяви датата на изборите, ние ще го представим, защото в противен случай той ще прилича малко като, образно казано, преждевременното раждане, ще има сериозни рискове за резултата. А мисленето за мобилни секции, за изграждането на секции за специално гласуване на хора под карантина – да, мислим, господин президент, как да гарантираме правото на хората, които са поставени под карантина, тъй като те по закон нямат право да напускат домовете си. Мислим и в тази посока как да направим, какъв тип промяна да направим, за да гарантираме тяхното конституционно право, също така и мислим как да осигурим сигурността на хората, които ще бъдат ангажирани в тези мобилни урни или в отделните секции“.

От срещата стана ясно, че няма да се допуска в деня на изборите и по време на предизборната кампания струпване на хора в закрити помещения. Ще се ползват лични предпазни средства, както и дезинфектанти, включително и за машините за гласуване. Това посочи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На настоятелните въпроси и от вицепрезидента Илияна Йотова защо този план все още не се оповестява, здравният министър отказа да даде повече детайли.

А по отношение на това как ще се води предизборна кампания, ако все пак изборите бъдат насрочени за 28 март, каквито са предварителните анонси, и кампанията ще трябва да започна месец по-рано, здравният министър каза, че политическите партии трябва да мислят преди всичко за здравето на българските граждани.

Държавният глава се среща днес и с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.