Последни новини
Home / Законът / Съдът осъди прокуратурата да плати 80 000 лв. за шесторното убийство в Нови Искър

Съдът осъди прокуратурата да плати 80 000 лв. за шесторното убийство в Нови Искър

Defakto.bg
Самоубилият се извършител на шесторното убийство Росен Ангелов, който властите 8 г. не откриха, за да изтърпи осъдителна присъда.

Софийският градски съд е присъдил  обезщетение от 80 000 лв на  един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство в Нови Искър преди 3 години. Причината е, че държавното обвинение не си е свършило работата да залови убиеца Росен Ангелов, който в продължение на години се е укривал от правосъдието, пише  lex.bg, цитиран от Сега.

Вечерта на 31 декември 2017 г. Росен Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в ранните  часове на 2018 г. влезе в  къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новият ѝ приятел Неделчо Юнаков, синът му Георги, както и приятелят на Нанси Боби Иванов.

Ангелов беше издирван в продължение на една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан.  След трагедията стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път за блудство с малолетно момиче.  Присъдата му от 8 години затвор обаче не е била изпълнена, защото се e укрил.

По тази причина Иво Кюхов – син на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, заведе дело срещу прокуратурата за 95 000 лева по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него именно бездействието на държавното обвинение по привеждане в изпълнение на влязлата в сила присъда на Ангелов е в пряка причинна връзка с последвалото жестоко убийство на близките му.

Съдия Маргарита Георгиева от Софийския градски съд (СГС) е присъдила на Кюхов обезщетение от 50 000 лева за убитата му майка, както и 30 000 лева заради смъртта на сестра му. Отделно прокуратурата трябва да плати и над 6000 лева за разноски.  Съдът отхвърля иска му от  15 000 лева за морални вреди от  смъртта на племенницата му Нанси, след преценка че не  прдаствил достатъчно доказателства.

Съдът приема, че неизпълнената присъда на Ангелов е в пряка причинна връзка с убийството, тъй като към 1 януари 2018 г. той е трябвало да бъде в затвора.  Напомня се, че  по закон  прокурорът осигурява окончателно привеждането в изпълнение на присъдите, въпреки че конкретните действия се извършват от службите на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи.  А в случая  8 години са били предприети достатъчни за  ефективни и навременни мерки за издирване и вкарване на Ангелов в затвора.

  806 престъпници, които са осъдени да лежат в затвора, са на свобода според отговор на  прокуратурата по Закона за достъп до обществена информация, пише Сега .  Сред издирваните има хора с присъди за най-различни престъпления – убийства, изнасилвания, причиняване на катастрофи с жертви, контрабанда, наркотици, кражби и т.н. Размерът на наказанията също варира – повечето са от по няколко месеца, но има и такива от по 15-20 години. Четирима от издирваните са осъдени на доживотен затвор.

През 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров информира правната комисия в парламента, че има 917 престъпници, обявени за издирване, над 75% от които са в чужбина. За част от тях са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност, обявиха тогава от прокуратурата. 1/5 от укриващите са осъдени за престъпления по транспорта, следват крадците и тези с присъди за изнасилвания и блудства. Цацаров говореше и за публичен регистър на бегълците, но такъв така и не беше създаден, посочва Сега.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.