Последни новини
Home / Законът / ВАС с открито заседание за правомощие на комисията по досиетата, депутати вече предложиха законов ремонт по темата

ВАС с открито заседание за правомощие на комисията по досиетата, депутати вече предложиха законов ремонт по темата

Defakto.bg

Пет тълкувателни дела ще разгледат съдиите от Върховния административен съд на общо събрание, насрочено за 29 януари 2021 г. Това са тълкувателни дела № 4, 6, 8, 9 и 10 от 2019 година, съобщиха от съда. Сред тях е и искане на главния прокурор по въпроса колко пъти комисията по досиетата може да обявява един и същи човек за сътрудник на ДС или на разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това е поредният проблем покрай „досиетата“, разбунил духовете, нееднозначно. В същото време в края на миналата година, на 17 декември депутати от управляващите – ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха в НС проект за промени в закона за досиетата, с който предрешават въпроса.

От останалите дело 4 е за касационна или частна жалба, подадена от неучаствал в първоинстанционното дело субект. Дело 6 е за нищожност на ревизионен акт, по дело 8 върховните съдии ще тълкуват прекъсването на давността за задължения, а по дело 10 – допустимостта на обжалване от издателя на административния акт.

В открито заседание ще се разгледа тълкувателно дело № 9 по въпроса: Koмиcиятa зa paзĸpивaнe нa дoĸyмeнтитe и зa oбявявaнe нa пpинaдлeжнocт нa бългapcĸи гpaждaни ĸъм Дъpжaвнa cигypнocт и paзyзнaвaтeлнитe cлyжби нa Бългapcĸaтa нapoднa apмия имa ли мaтepиaлнa ĸoмпeтeнтнocт (извън cлyчaитe пo чл. 28 oт Зaĸoнa зa дocтъп и paзĸpивaнe нa дoĸyмeнтитe и зa oбявявaнe нa пpинaдлeжнocт нa бългapcĸи гpaждaни ĸъм Дъpжaвнa cигypнocт и paзyзнaвaтeлнитe cлyжби нa Бългapcĸaтa нapoднa apмия) дa ce пpoизнacя c втopo и пocлeдвaщи peшeния c диcпoзитив „oбявявa ycтaнoвeнaтa и oбявeнa пpинaдлeжнocт“ ĸъм opгaнитe пo чл. 1 oт cъщия зaĸoн зa ĸoнĸpeтнo лицe, пpи липcaтa нa нoви дoĸaзaтeлcтвa, зa ĸoeтo вeчe c влязлo в cилa нeйнo peшeниe e ycтaнoвeнa и oбявeнa тaĸaвa, пpeдвид импepaтивнaтa paзпopeдбa нa чл. 26 oт cъщия зaĸoн?“

С разпореждане на председателя на ВАС за участие в откритото заседание са поканени главният прокурор, който е и подател на искането, министърът на правосъдието и председателят на Висшия адвокатски съвет, както и комисията по досиетата. Поканени да участват в откритото заседание са и деканите на юридическите факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Бургаския свободен университет, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Нов български университет, Департамент „Право“ – гр. София и Университета за национално и световно стопанство. Предложено е да бъдат поканени за изразяване на писмено становище до датата на откритото заседание и общите събрания на административните съдилища в страната.

Повод за тълкувателното дело, поискано от Сотир Цацаров по сезиране от председателя на  ĸoмиcиятa пo дocиeтaтa Eвтим Kocтaдинoв, е практиката на самия ВАС.

Tвъpдeниятa бяxa, чe BAC e зaпoчнaл дa нapyшaвa eднoзнaчнaтa cи cъдeбнa пpaĸтиĸa, ĸaтo oтмeня peшeния нa ĸoмиcиятa. Cтaвa дyмa зa peшeния, c ĸoитo зa втopи, тpeти и нaтaтъĸ път пyбличнo ce oбявявa пpинaдлeжнocт ĸъм ДC нa eдни и cъщи xopa зapaди пoeмaнeтo нa paзлични пocтoвe oт тяx, нo бeз нoви дaнни и oбcтoятeлcтвa, oтĸpити в apxивитe. За комисията, а и за уважавани правозащитници, това е опит за погазване на дължимата обществено публичност и прозрачност за някогашните „агенти“. За други юристи, също пристрастни към човешките права обаче не е съвсем така.  Те напомнят, че първо самият закон директно приравни всички категории, работили в и за ДС на доносници, а после Върховният административен съд формира практика да отказва да изисква конкретни доказателства за съпричастност (дори и очевидно да ги няма). На този фон позицията на състави на ВАС, че веднъж установена, причастността не следва публично да се мултиплицира при всяка следваща проверка на конкретния човек, е повече от обоснована, включително с международни норми.

Но преди върховните съдии да се произнесат по тълкувателното дело въпросът като нищо ще бъде решен от управляващите, в парламента. Във внесения проект на Красимир Ципов, Христиан Митев освен намаляване на състава на комисията по досиетата от девет на пет човека и скорошен избор, изрично е записано, че принадлежност към ДС и разузнаването на БНА се обявява „след всяка задължителна проверка по чл. 26, ал.1“ от закона. А в мотивите си вносителите заявяват, че целта им е „да се конкретизира, че правомощието за обявяване принадлежността на български граждани не е еднократен акт“. Като при новото огласяване на конкретна личност като сътрудник на ДС или на разузнавателните служби на БНА, ще се отразяват и предходните й решения за същия човек, ако има такава. Понеже така ще се отговори на обществения интерес за публичност и прозрачност.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.