Последни новини
Home / Актуално / Главният прокурор Гешев се ползва с одобрение на едва 10 на сто от българите

Главният прокурор Гешев се ползва с одобрение на едва 10 на сто от българите

Defakto.bg

От лятото на 2020 г. е нарастнало доверието в съда

Година след избора на поста, работата на главния прокурор Иван Гешев получава одобрението на едва 10 на сто от българите.

Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, осъществено между 15 и 21 декември 2020 г.   Проучването е част от редовния тримесечен мониторинг на обществено-политическите нагласи. Направено е сред извадка от 1017 пълнолетни жители от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Специална графика е отделена на „Оценка за дейността на главния прокурор Иван Гешев“. А тя показва, че обвинител №1 събира 52 % неодобрение срещу едва 10 % одобрение и 38 % неутрални – нито положителни, нито отрицателни.

Одобрението спада с два процентни пункта в сравнение с предишното проучване през септември. Почти същият спад има и при неодобрението, което в началото на есента е било 55%. Най-високото одобрение за Гешев през изминалата година „Алфа Рисърч“ регистрира през март, когато положителните оценки са 27%, а отрицателните – 21%.

Друга е картината с доверието в съда – за първи път през последното десетилетие се откроява тенденция към ръст на общественото доверие в съда и разтварянето на ножицата с доверието към прокуратурата, отчитат социолозите.

Важен е и друг извод: до лятото на 2020 г. и двете институции се ползваха с относително идентични равнища на одобрение, със силен превес на критиката към тяхната работа.

През последната половин година обаче, съдът получава по-висока подкрепа за работата си (16% срещу 10% -12% за главния прокурор). Още по-сериозна е разликата в неодобрението: 52% за главния прокурор срещу 35% за съда. При съда неутралните оценки са 49 %.
Полицията е от малкото институции, чиято работа през последните месеци получава преобладаващо положителни оценки – 32% позитивни срещу 22% негативни

Съдебната система е сферата, в отношението към която протестите за оставка на правителството и главния прокурор успяват да предизвикат по-съществена промяна, заключават от „Алфа Рисърч“.

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.