Последни новини
Home / Законът / На втора инстанция: Обвинението откри „доказателствен дефицит“ в делото срещу Трайков, Прокопиев и Дянков

На втора инстанция: Обвинението откри „доказателствен дефицит“ в делото срещу Трайков, Прокопиев и Дянков

Defakto.bg

Процесът продължава в АСНС на 10 февруари

Повече от три години след повдигане на обвиненията и месеци след финала на първа инстанция в съда прокуратурата откри наличието на „доказателствен дефицит“ в делото срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и срещу бизнесмена-издател Иво Прокопиев.

Както е известно, емблематичният процес е за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2014 г., за което през 2017 г. обвинения получиха шестима. А на 28 юни миналата година Специализираният съд чете само оправдателни присъди със забележителния мотив: нито има нанесена щета на държавата, нито са налице извършени престъпления.

Делото отиде в Апелативния специализиран съд по протест на прокуратурата, която не отстъпва от обвиненията. Люпобитното е друго – при приключването на съдебното дирене на първа инстанция прокуратурата бе заявила, че всички доказателства по случая са събрани. За недостиг на такива няма и дума нито в протеста до АСНС, нито в двете допълнения към него, подчерта защитата днес. Сега обаче се открива „дефицит“.

Сред новите доказателства, чието събиране се иска, са включително заповеди, обсъдени от Специализирания съд и явно фигуриращи в делото. Държавното обвинение обаче не ги открило в томовете, които били посочени. Поискан бе също и нов разпит на министъра на икономиката Емил Караниколов, бивш шеф на Агенцията за приватизация. Според обвинението навремето вицепремиерът и финансов министър Дянков му оказал натиск да избере за сделката с ЕВН посредника „Булброкърс“, вместо да назначи приватизационна оценка. Караниколов вече обяви, че никой не му е упражнявал въздействие тогава. А като председател на агенцията той не би могъл да взема еднолични решения вместо колективния орган. Освен това при продажба на борсата приватизационна оценка не се прави.

На втора инстанция съдии в шумния процес са Емилия Петкова – председател на състава, Венелин Иванов – докладчик и Аделина Иванова.

Те приеха исканията на прокуратурата, делото ще продължи на 10 февруари.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.