Последни новини
Home / Законът / Президентът: Безочие е, след като Борисов се криеше и протакаше, да твърди че някой иска да отлага изборите

Президентът: Безочие е, след като Борисов се криеше и протакаше, да твърди че някой иска да отлага изборите

Defakto.bg

Логично е партията на Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори, коментира  държавният глава

Премиерът да даде отговори за причините страната ни да отбелязва най-висока смъртност при боледуващите от COVID-19, настоя Радев

„Логично е партията на господин Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, господин Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференция на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Те са все умни и честни млади хора“. Това заяви президентът  Румен Радев в отговор на въпрос дали е учуден от декларирания отказ на ДПС да не го подкрепи за втори президентски мандат.  Изявлението си президентът  направи  след традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. „Александър Невски“ в София.

Не виждам законова, организационна и логистична готовност за предстоящите парламентарни избори. Посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания, коментира  Радев.  Той подчерта, че целта на инициираните от президентската институция консултации не е датата на вота, а начина за провеждане на парламентарните избори в извънредна епидемична ситуация.

Решение за датата взима президентът, но начинът на провеждане се определя от Министерския съвет и от неговото парламентарно мнозинство. За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантират здравето и конституционното право на вот на българите“, посочи президентът. По думите на държавния глава значение има също така ефективността на предизборната кампания, която да мотивира българите да гласуват, включително сънародниците ни зад граница. Президентът добави, че датата на предстоящия вот ще бъде определена с указ до края на месец януари.

За първи път ние ще правим избори по време на пандемия. Това означава, че трябва да имаме ясни и адекватни мерки, навременна и достъпна информация и най-важното – доверие в здравните мерки и в изборния процес“, добави още президентът. Според Румен Радев промени в изборното законодателство следва да гарантират правото на глас за хората, които ще се намират в карантина и в изолация. От думите му се разбра, че  сега е най-подходящият момент за провеждане на консултации – след като изпълнителната власт е получила достатъчно време, за да мобилизира сили в подготовката на вота.

Държавният глава напомни, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. „Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг е искал да ги отлага. Това е безочие. Аз мисля, че явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите“, каза още Румен Радев.  Той призова премиера да даде отговори за причините страната ни да отбелязва най-висока смъртност при боледуващите от COVID-19.

Президентът заяви, че продължава консултациите със срещи с Националното сдружение на кметовете на малки общини и кметски наместници, Националното сдружение на общините в Република България, Обществения съвет и ръководството на Централната избирателна комисия, представители на български общности зад граница, парламентарно представени и извънпарламентарни партии.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.