Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира по информация за нерегламентирана търговия с кръвна плазма

Прокуратурата се самосезира по информация за нерегламентирана търговия с кръвна плазма

Defakto.bg

 

Софийска районна прокуратура се самосезира след излъчен материал  по Нова тв, който разкрива  нерегламентирана търговия с кръвна плазма, съобщават оттам.

От материала става ясно, че журналисти се срещат с търговци на кръвна плазма в двора на една от големите столични болници, където мнимо  търсят плазма. Търговците отзивчиво обясняват, че имат познати, преболедували COVID-19, които могат да дарят плазма. Назоват и цената –  4000 – 5000 лева. След това се уговарят сделката да бъде извършена на следващия ден.  Няколко часа по-късно търговците на кръвна плазма се свързват с журналистите, за да съобщят, че са намерили потенциален дарител.

От информацията се разбира, че уговорката е търговците да се свържат с екипа на телевизията, за да се уточнят с „мнимия син на измислена жена, нуждаеща се от плазма“. Търговците уверяват, че дарителят е изкарал COVID-19 преди два месеца, като обещават в деня на срещата да донесат и документ от положителния му PCR тест.

По този повод  прокурор от Софийска районна прокуратура е образувал досъдебно производство за извършено престъпление общ характер. Разследването е възложено на СДВР.

Преливането на кръвна плазма не е панацея. Ако лекарите не са решили, че тя е необходима за някого това би било неправилно. Това лечение не е утвърдено и се базира само на проучвания. Важно е това да се знае от хората“. Това коментра в ефира на „Здравей, България“ адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Тя добавя, че Наказателният кодекс квалифицира този вид дейност като престъпление. От друга страна престъпление е и нарушаването на правилата по които се взима тази кръв или плазма.

Единственото в света проучване, което изследва ползите от кръвната плазма в борбата с COVID-19 не е показало значителни и достатъчно ефективни резултати. На сайта на Европейската комисия може да се види, че ползите от нейното прилагане все още се събират и проучват“, добави Петрова.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.