Последни новини
Home / Законът / Радев пред експертите: Навременната информация за епидемията е от ключово значение за провеждане на изборите

Радев пред експертите: Навременната информация за епидемията е от ключово значение за провеждане на изборите

Defakto.bg

Необходима е навременна информация както за рисковете, свързани с пандемията, така и за начина за тяхното преодоляване, за да могат българите да упражнят свободно своето конституционно право на вот и в същото време да бъдат убедени, че са взети всички мерки за гарантиране на тяхното здраве.  Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев, съобщава прессекретариатът на президентството.

Разговорът със здравните експерти е част от консултациите за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите на експертите ограничените количества ваксини, които страната ни ще получи до началото на месец март, изключват възможността ваксинацията да даде очаквания резултат за масов имунитет срещу COVID-19 преди провеждането на парламентарните избори. Все още няма достатъчно информация нито за продължителността на действие на прилаганата в момента ваксина, нито на страничните ефекти от нея, подчерта проф. Радка Аргирова.

Протоколите, които разработват здравните власти във връзка с провеждането на изборите в условия на пандемия, да бъдат представени преди обявяването на датата на провеждане на изборите, за да могат предварително да бъдат определени начините на действие, призоваха още експертите. Те подчертаха необходимостта от подготовката за няколко различни сценария в зависимост от епидемичната обстановка към момента на провеждане на изборите.

Според проф. Аргирова отчитаното намаляване на броя на заразените лица в момента не е успокоително, защото и броят на изследваните намалява, като това не е равномерно във всички региони, за да може да бъде направен достоверен извод за цялата страна. Тя призова за разработването на план, който да гарантира здравето на гражданите при упражняване на правото на глас, включително и на поставените под карантина. По думите й е необходимо и специално внимание за избора, обучението и ваксинирането на хората, които ще влязат в болничните заведения и/или в домовете на карантинираните граждани с изборните урни.

По думите на проф. д-р Андрей Чорбанов трябва сериозно да се помисли в какъв срок здравната система има капацитета да се справи с процеса на масова ваксинация, защото дори и при 10 000 ваксинирани дневно, това би означавало още поне година да бъдат запазени ограничителните мерки, които имат негативен ефект и върху обществото, и върху икономиката.

 Д-р Александър Симидчиев призова за използването на всички възможни инструменти за намаляване на скоростта на разпространение на вируса и превенция. По думите му изборът на ваксина е „разхитителен“ и от медицинска гледна точка не съвсем полезен, тъй като този избор идва на базата на много други избори, които трябва да бъдат направени. Той подчерта, че едни от ваксините вече са налични, а другите още не са и когато станат налични ще има процес на тяхното логистично осигуряване до различни точни в държавата, което изисква време.

 Напредъкът в разработването на българска ваксина срещу коронавирус, също бе обсъден на срещата, като президентът напомни, че страната ни има богати традиции в производството на ваксини, които се продават в цял свят и в които обществото има доверие. По думите на проф. Чорбанов в БАН са изработени три прототипа на ваксина и сега се изчаква разрешение за започване на предклинични изпитания, които да дадат информация какъв имунен отговор може да се очаква във времето. Той подчерта, че поради липсата на време именно тези предклинични изпитания не са направени за някои от ваксините, които се използват сега.

Президентът призова медицинските експерти да бъдат активни участници в процеса за постигане на научен консенсус в прилаганите методи за противодействие на коронавируса и особено по отношение на здравните мерки. Това е особено важно и по отношение на процеса на ваксиниране, където се наблюдава най-голяма неяснота по отношение на информацията, достигаща до хората.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.