Последни новини
Home / Законът / Мониторинговата групата на ЛИБЕ в петък изслушва представители на българските власти за върховенството на закона у нас

Мониторинговата групата на ЛИБЕ в петък изслушва представители на българските власти за върховенството на закона у нас

Defakto.bg

Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще обсъди отново ситуацията в България утре.

Заседнаиеот трябваше да се проведе в средата на декември, но бе отложено по поради липса на преводач.  Тогава стана ясно, че групата не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, които им изпрати след изслушването им през август. Сред 29 -те допълнителни въпроси сайта на  Европарламента към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър, бяха и  питанията  на евродепутатите на какъв етап е разследването по случая “Барселона”. Те се интересуваха и има ли разследване или проверка по разпространените записи с гласа на Бойко Борисов, който заплашва да заплашва да “изгори” опозиционен политик (Eлена Йончева), да вкара  МВР в къщата за гости на Ал. Манолев,  проверка в Еврохолд и др.

В заседанието  утре ще участват министърът на правосъдието Десислава Ахладова, заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, председателят на комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева, омбудсманът Диана Ковачева, а също така представители на Европейската и Венецианската комисия.  Вицепремиерът Екатерина Захариева, която отговаря за  правосъдната реформа,  няма да участва в заседанието.

Изслушването ще се проведе при закрити врата.

About De Fakto

Проверете също

Управляващите променят правила за вота през закона извънредното положение, а не през Изборния кодекс

Даниела Дариткова, Искрен Веселинов, Анна Александрова, Валери Симеонов, Християн Митев и др. внесоха в деловодството …

Ремонт в Съдебната палата докара паника за “зачернени” витражи

Снимка на буквално “зачернени” витражи на Съдебната палата в София, разпространена в социалните мрежи, роди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.