Последни новини
Home / Законът / 2 г. пробация за нападателя на журналиста Полина Паунова на партиен форум на ГЕРБ

2 г. пробация за нападателя на журналиста Полина Паунова на партиен форум на ГЕРБ

Defakto.bg

След споразумение,  одобрено от СРС, подсъдимият Денислав Станоев (на 20 г.) е получил  две години „пробация“ заради  хулигански действия, отличаващи се с  изключителна дързост, както и за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на  две лица по време на партийно събиране на политическа партия  в столицата, съобщава държавното обвинение.

Станоев бе обвинен за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс, заради грозните сцени от Националната конференция на ГЕРБ на 5 август м.г., при които телефонът на журналиста Полина Паунова бе изтръгван от ръцете й и хвърлян на земята, за да не снима. Пък и да  не пита, защото мястото й „не е тук“.

Деянието  се отличава с изключителна дързост, тъй като Станоев го е извършил,  докато Паунова и останалите журналисти са заснемали действията му пред множество лица по време на партийното събите на ГЕРБ.

Подсъдимият се е признал за виновен, сочи прокуратурата.

Той е  е признат за виновен и за това, че на същата дата и място е нанесъл удар с юмрук в областта на корема на Н.А., с което му причинил лека телесна повреда (контузия на корема), като деянието е осъществено по хулигански подбуди, на публично място при проява на демонстративно и пренебрежително отношение към неприкосновеността на личността и установения правов ред, без да е бил провокиран от пострадалия Н.А. и при липса на личен мотив за поведението му.  На същото място подсъдимият нанесъл удари с юмруци в областта на челюстта и рамото на Й.Х., с което му причинил лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание без разстройство на здравето, като деянието също е извършено по хулигански подбуди, на публично място, без да е бил провокиран от Й.Х. и при липса на личен мотив за това му поведение.

И в тези случаи Денислав Станоев  е признал вината си, като се е отказал от разглеждане на делото по общия ред.

Софийският районен съд е одобрил предложеното от прокуратурата и защитата споразумение, с  което за всички деяния е  наложено едно общо най-тежко наказание – „пробация“ за срок от две години.  Определените пробационни мерки са:  задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично, както и  задължителни периодични срещи с пробационен служител и включване в курсове за обществено въздействие.

През август м.г. когато прокуратурата повдигна обвинение на Станоев,  съобщи, че  в обясненията си е посочил, че „лица, съпричастни към организирането на протестите, са му обещали заплащане, ако предизвика и извърши провокативни действия към участници в събитието на територията на „София Тех Парк“.

Съдът обаче констатира, че твърдения за изпълнявани поръчки не фигурират сред повдигнатите обвинения.

Споразумението има сила на окончателна присъда.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.