Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов се кандидатира за европейски делегиран прокурор, претендентите станаха трима (допълнена и обновена)

Следователят Бойко Атанасов се кандидатира за европейски делегиран прокурор, претендентите станаха трима (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Следователят Бойко Атанасов е новият кандидат за европейски делегиран прокурор в България. За факта на кандидатирането съобщи самият той в профила си в социалните мрежи. Заявлението му е от днес.

От ВСС пък съобщиха, че претендентите вече са трима. Но огласяването на новите двама предстои.

По-късно бе обявено името на втория кандидатирал се, на 6 януари – това е районният прокурор на Сливница Пламен Петков (за него – по-долу). А после в сайта на ВСС се появи и Бойко Атанасов.

Както писахме, първият кандидат за отговорната позиция бе Димитър Младенов от Софийската градска прокуратура.

Европейските делегирани прокурори в България ще са общо десет – така определи главният прокурор Лаура Кьовеши. Тя и ще назначава обвинителите, които ще работят на терен в съответните държави по европейските дела.

Претендентите у нас се подбират от Прокурорската колегия, след изслушване и гласуване. За позицията могат да кандидатстват съдии, прокурори и следователи, които имат поне 8 г. юридически стаж, не са по-възрастни от 58 г., доказано владеят английски език.

Бойко Атанасов е сред бунтарите в системата, той открито заговори за „шпицкомандата“ в прокуратурата, той професионално бе обобщил прокурорските успехи на Иван Гешев чрез споразуменията му с твърдяната организирана престъпност. За което последваха дисциплинарни дела.

Атанасов бе и сред кандидатите за европейски прокурор от България (в колегиума на новата ЕП), но, очаквано, не мина подбора на специалната смесена комисия от МП, ВСС и преподавател.

Следователят заставаше пред състави на ВСС и като кандидат за софийски градски и апелативен прокурор. Нито едно мнозинство не го „пусна“.

Юридическият стаж на Атанасов е 18 години, 6 месеца и 7 дни, все като столичен следовател. Завършил е ЮЗУ.

„Лично аз гарантирам, ако бъда назначен за европейски делегиран прокурор, провеждането на обективно разследване и постигане на високи резултати по пресичане на престъпления, свързани с европейския бюджет. При допускане и назначаване на независими професионалисти за европейски делегирани прокурори при провежданите разследвания няма да има възможност за натиск  от политическата корупция и зависими ръководни представители на прокуратурата в България„, заявява Бойко Атанасов в мотивационното си писмо. Категоричен е, че в момента ръководството на ПРБ в лицето на главния прокурор и заместниците му изцяло се е „отдало“ на политическата власт, представлявана от Бойко Борисов, Делян Пеевски и управляващите партии, което не позволява ефективност на разследванията, свързани с европейския бюджет, тъй като в престъпленията участват лица на висши държавни длъжности.

Вторият – по време – претендент Пламен Петков е начело на РП-Сливница от 2018 г. Завършил е Югозападния университет, започнал е като следовател в Ямбол, после в София, бил е прокурор в СРП и през това време е командирован включително в спецпрокуратурата. Стажът му е 16 години, 8 месеца и 25 дни. Изтъкнал е опита си в наказателни производства в областта на финансови, данъчни, икономически престъпления.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.