Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов се кандидатира за европейски делегиран прокурор, претендентите станаха трима (допълнена и обновена)

Следователят Бойко Атанасов се кандидатира за европейски делегиран прокурор, претендентите станаха трима (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Следователят Бойко Атанасов е новият кандидат за европейски делегиран прокурор в България. За факта на кандидатирането съобщи самият той в профила си в социалните мрежи. Заявлението му е от днес.

От ВСС пък съобщиха, че претендентите вече са трима. Но огласяването на новите двама предстои.

По-късно бе обявено името на втория кандидатирал се, на 6 януари – това е районният прокурор на Сливница Пламен Петков (за него – по-долу). А после в сайта на ВСС се появи и Бойко Атанасов.

Както писахме, първият кандидат за отговорната позиция бе Димитър Младенов от Софийската градска прокуратура.

Европейските делегирани прокурори в България ще са общо десет – така определи главният прокурор Лаура Кьовеши. Тя и ще назначава обвинителите, които ще работят на терен в съответните държави по европейските дела.

Претендентите у нас се подбират от Прокурорската колегия, след изслушване и гласуване. За позицията могат да кандидатстват съдии, прокурори и следователи, които имат поне 8 г. юридически стаж, не са по-възрастни от 58 г., доказано владеят английски език.

Бойко Атанасов е сред бунтарите в системата, той открито заговори за „шпицкомандата“ в прокуратурата, той професионално бе обобщил прокурорските успехи на Иван Гешев чрез споразуменията му с твърдяната организирана престъпност. За което последваха дисциплинарни дела.

Атанасов бе и сред кандидатите за европейски прокурор от България (в колегиума на новата ЕП), но, очаквано, не мина подбора на специалната смесена комисия от МП, ВСС и преподавател.

Следователят заставаше пред състави на ВСС и като кандидат за софийски градски и апелативен прокурор. Нито едно мнозинство не го „пусна“.

Юридическият стаж на Атанасов е 18 години, 6 месеца и 7 дни, все като столичен следовател. Завършил е ЮЗУ.

„Лично аз гарантирам, ако бъда назначен за европейски делегиран прокурор, провеждането на обективно разследване и постигане на високи резултати по пресичане на престъпления, свързани с европейския бюджет. При допускане и назначаване на независими професионалисти за европейски делегирани прокурори при провежданите разследвания няма да има възможност за натиск  от политическата корупция и зависими ръководни представители на прокуратурата в България„, заявява Бойко Атанасов в мотивационното си писмо. Категоричен е, че в момента ръководството на ПРБ в лицето на главния прокурор и заместниците му изцяло се е „отдало“ на политическата власт, представлявана от Бойко Борисов, Делян Пеевски и управляващите партии, което не позволява ефективност на разследванията, свързани с европейския бюджет, тъй като в престъпленията участват лица на висши държавни длъжности.

Вторият – по време – претендент Пламен Петков е начело на РП-Сливница от 2018 г. Завършил е Югозападния университет, започнал е като следовател в Ямбол, после в София, бил е прокурор в СРП и през това време е командирован включително в спецпрокуратурата. Стажът му е 16 години, 8 месеца и 25 дни. Изтъкнал е опита си в наказателни производства в областта на финансови, данъчни, икономически престъпления.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.