Последни новини
Home / Законът / Венецианската комисия: Фигурата на независимия прокурор, който ще разследва главния, не е част от световната практика

Венецианската комисия: Фигурата на независимия прокурор, който ще разследва главния, не е част от световната практика

Defakto.bg

Одобрената на първо четене  фигурата на специалния обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикала изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право.  Това са обявили от Венецианската комисия  на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, съобщи БНР, като се позова на свои източници. Както вече информирахме на закрито заседание  Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път върховенствота на закона и  ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Представителят на Венецианската комисия  Джеймс Хамилтън  е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като „странно“.  Той е подчертал, че подобно наблюдение е  допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати, а  не за голям отрязък от време.   Отговорите на представителя на Венецианската комисия са били изключително конкретни.  Дискусията за разследването на главния прокурор у нас продължава, а приетите разпоредби на първо четене, не получават  подкрепа от мнозинството на правната общност.

Както е известно покана за участие в днешното заседание  бе отправена към премиера Борисов, но  той е отказал участие.

Пред „Правосъдие за всеки“ от Брюксел  Елена Йончева  коментира,  че е безпрецедентно за втори път българският премиер да откаже  участие в среща с евродепутати. В тази група са канени премиерите на Малта и Словакия и те са се отзовавали.  „Премиерът  на България обаче е поканен два пъти и два пъти той отказва да се яви и отговаря на въпроси, това е срамно“,  каза Йончева.  “ Евродепутатите от всички политически сили, си правят изводите“, каза тя и добави, че от ЕП ще продължи натискът за конкретни отговори по конкретни проблеми.  Заради конфидениалния  харакер на заседанието евродепутатката не можа да каже повече подробности, но изясни, че мониторинговата група се е обединила около становището, че на зададените въпроси към българските власти не са получени конкретни отговори и по тази причина ще има още писмени въпроси. „В случая не може да се каже, че има искрено сътрудничество„, каза Йончева.

Каквито и да са следващите стъпки е ясно, че в Европейския парламент разглеждат сериозно проблемите в България, а в същото време няма индикации, че правителството приема с необходимата отговорност, както резолюцията за върховенството на закона, така и годишния доклад на Европейската комисия за България, отбеляза още тя.

Комисията днес обсъди днес писмените отговори от България за състоянието на правото и демокрацията в страната иостана неудовлетворена, което означава, че процедурата ще продължи. Така страната остава под продължаващо наблюдение от Европарламента, което ще върви успоредно с двойното наблюдение от Европейската комисия за върховенството на правото и по Механизма за сътрудничество и проверка –  един категоричен провал на управляващите.

Главният прокурор Иван Гешев също беше поканен за втори път, но и той за втори път отказа лично да участва в срещата и прати свои заместници.  Вместо него участие взеха заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова.   Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега не се  включи в заседанието.

След като първоначално бе обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов.  Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева.

Очакваше се заседанието да се състои в средата на декември, но бе отложено заради липса на преводач. Межудвременно стана ясно че бившият правосъден министър в писмо до депутатите от подкомисията е обявил, че разследването на записа с гласа на премиера е имитация на правна дейност. Това е един от въпросите, на който се очаква отговор от  българските власти.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.