Последни новини
Home / Законът / И като подсъдим, Кристиан Николов остава задържан. Но делото срещу майка му е прекратено

И като подсъдим, Кристиан Николов остава задържан. Но делото срещу майка му е прекратено

Defakto.bg

Насрочването на процеса за смъртта на журналиста Милен Цветков няма да се бави

Кристиан Николов

И като подсъдим, обвиненият за причиняването на смъртта на Милен Цветков след ПТП Кристиан Николов остава задържан под стража. Това определи петчленен състав на Софийския градски съд, председателстван от съдия Веселина Ставрева  и – на този етап – отказа да замени най-тежката мярка за неотклонение с „домашен арест“. Определението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Днес обаче стана ясно и друго – прокуратурата е прекратила делото срещу майката на Кристиан Десислава Пешева-Николова и е свалила обвиненията от нея. Ден след тежката катастрофа,на 21 април м.г. СГП бе привлякла и майката към наказателна отговорност, твърдейки че тя е позволила на сина си да шофира служебния джип на фирмата й след употреба на канабис, амфетамин и кокаин, сиреч, че му е дала ключовете. На Десислава Николова бе определена солидна гаранция от 100 000 лева.

Още тогава защитата на майката бе категорична – в трагичния ден тя не е била в София, не е разрешавала на сина си да ползва джипа и талонът за автомобила е бил у нея. Месеци по-късно държавното обвинение също е установило, че вина на Десислава Николова за станалото няма.

Обвинения, за лъжесвидетелстване, бяха повдигати и на спътниците на Кристиан Симона Цанкова (негова годеница) и Васил Иванов (син на депутата от ГЕРБ Лючезар Иванов). По жалба на Симона обаче Софийският районен съд отдавна се произнесе, че обвиненията срещу нея са несъставомерни.

Днес Кристиан Николов бе в залата на СГС по негово искане.

Както Де факто писа, делото бе интересно най-вече заради факта, че искането за замяна на мярката с по-лека е подадено от Кристиан Николов на 17 декември м.г. в качеството му на обвиняем, а часове по-късно, на 18 януари СГП внесе обвинителния акт срещу него в съда и той стана подсъдим.

Затова днес искането бе разгледано от разширен състав на съда. А съдия Ставрева разясни, че заседанието ще е само по мярката за неотклонение, тъй като толкова бързо не може да бъде насрочено разпоредителното заседание по делото, на което ще се реши дали наказателният процес стартира или делото се връща на прокуратурата.

До две седмици ще има насрочване на разпоредително заседание, обяви още съдия Ставрева. Т.е. процесът няма да се бави.

Основният въпрос по делото, както е известно отдавна, ще е за квалификацията на обвинението – в крайна сметка Кристиан Николов бе обвинен за причиняването на смъртта на Милен Цветков при евентуален умисъл. За това престъпление наказанието може да е и максималното – от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

СГС днес отказа да обсъжда именно този проблем, той ще се решава на процеса.

Кой какво твърдеше

Адвокат Любомир Таков обяви: „Обвинението за умишлено причинена смърт не е гордост, а тревожен симптом за погазване върховенството на правото – заради медийни, публични и т.н. причини. При адекватно обвинение това дело отдавна щеше да е приключило и целите на наказателния процес постигнати, правото щеше да възтържествува, имиджът на прокуратурата щеше да е в по-добър вид.

Нямате основания да не вярвате, че при облекчаване на мярката клиентът ми ще се укрие, на него може да му бъде наложена и забрана да напуска страната, която не бе наложена от прокуратурата, а това пък бе използвано като  аргумент задържането да не бъде заменяно.

За реалната опасност от извършване на престъпление трябва да са налице факти в тази насока. Дотук това хипотетично може да се извежда единствено и само от тежестта на повдигнатото обвинение. Дори и да приемем наличието на опасност от извършване на престъпление на първия етап от разследването, девет месеца по-късно тя поне значително е намаляла. Задържането под стража е довело и до постигане на индивидуалната и генерална превенция.  Обучението на Кристиан  в Германия вече е прекъснато, няма съмнение, че следващите години от живота си ще прекара в България.

Продължаващото задържане е допълнителна предпоставка за облекчаване на мярката, адекватната ще е „домашен арест“.

Тезата на прокурор Юлиан Банков – молбата за изменение и в момента е неоснователна. Не са налице нови обстоятелства, които да го налагат. Позова се на тежестта на повдигнатото обвинение и на обоснованото предположение Николов да е извършил твърдяното престъпление. Самото престъпение е с висока степен на обществена опасност, както откъм последица, така и като механизъм на извършване – грубо и арогатно нарушение на правилата за движение плюс изключителна самоувереност и сядане зад волана след употреба на наркотични вещества, подчерта обвинението. Говори и за  иззет мобилен телефон, сочещ на данни за употреба на упойващи и наркотични вещества, както и  на открита метална кутийка, с установени следи от амфетамин и кокаин.

Кристиан Николов е лице, склонно към нарушаване на правовия ред и извършване на престъпни деяния, това сочи и на налична опасност той да извърши ново престъпление, каза прокурорът. Минали са малко повече от 8 месеца и половина и мярката не продължава прекомерно дълго предвид обвинението.

Тук защитата вметна, че цитираният телефон не е на клиента му, а на свидетел по делото.

Кристиан Николов заяви: „Зная, че съдът е подложен на силен натиск по това дело, но ви моля да бъдете обективна и постановите мярка в интерес на правосъдието, не на прокуратурата“.

Съдът: Опасност от укриване няма, но от извършване на аналогично престъпление – да

Настоящият състав няма основания да се дистанцира, че  е намалял интензитетът за обективна връзка на обвиняемия, вече подсъдим с твърдяното престъпление. В събраните 25 тома са налице верига от доказателства, подкрепящи изводите на СГП. Неоспоримо е извършването на 21 април тежко ПТП, довело до смъртта на Милен Цветков, обяви СГС.

И още: „В настоящото производство не могат да се изясняват механизмите на станалото, това е въпрос по същество. Другото ще е драстично нарушение на принципа за обективност и безпристрастност на съда и ще е основание за отвод. Дали действително деянието е реализирано с евентуален умисъл съдът няма как да прецени на този момент“.

Категорично, и според този състав, няма опасност Николов да се укрие – той е с постоянен адрес, на който живее заедно с майка си и Симона Цанкова. А още в делото „Томази срещу Франция“ от 1992 г. Европейският съд по правата на човека е бил категоричен – опасността от укриване от правосъдието не може автоматично да бъде обвързана с тежестта на повдигнатото обвинение и предвиденото наказание.

За опасността от извършване на друго престъпление бе отчетено, че Кристиан Николов  е неосъждан, без данни за криминални регистрации и досъдебни производства, както и за драстични нарушения по ЗДвП. А, доколкото досъдебната фаза е приключила, той не може да окаже въздействие въру вече разпитани и пред съдия свидетели, да унищожи улики и доказателства.

Въпреки това към този момент настоящият състав е  на становище, че на база на всички обстоятелства по конкретното деяние може да се изведе продължаващо съществуване на опасността да извърши аналогично престъпление при липса на промяна на обстотяелствата след последното произнасяне на САС от 10 ноември м.г.. Изводими са изводи за висока степен на обществена опасност на деянието, като акт, довел до смъртта на невинен човек, независимо дали той е бил публична личност или не, става дума за живот на човек. А поведението на подсъдимия е поставило в риск и живота и здравето на пешеходци, велосипедисти, други шофьори„, категоричен бе обаче СГС.

За замяна на най-тежката мярка се изисква промяна на обстоятелствата по делото или данни за влошено здраве – нито едно от тях в момента не е налице, заключи съдът.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.