Последни новини
Home / Законът / Президентът и ЦИК настояват за промени в Изборния кодекс, за да бъде защитено правото на глас на гражданите

Президентът и ЦИК настояват за промени в Изборния кодекс, за да бъде защитено правото на глас на гражданите

Defakto.bg

Машинното гласуване е начинът да се справим с недействителния вот, грешките и машинациите, каза Румен Радев

Необходими са законодателни промени, които да регламентират вота на гражданите под карантина, обявиха от ЦИК

В срещата при президента участие взеха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на ЦИС Ал.Андреев, заместник-председателите  на ЦИК Кристина Цанкова-Стефанова, Силва Дюкенджиева и Таня Йосифова и Севинч Солакова – секретар на Комисията. Както и председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски, председателят на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация (БИС), Иван Гетов – Главен директор на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, заместник-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и Паун Илчев – и. д. председател на  Института по метрология.

От експертите, които изготвят методологията за сертифициране на изборните машини, се очаква да разсеят всички съмнения, че устройствата могат да бъдат манипулирани по някакъв начин.  Следващата стъпка е на ЦИК и изпълнителната власт – да убедят обществеността, че след сертификацията на машините при тяхното съхранение, транспортиране и използване няма да има следващо вмешателство.   Това заяви  президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 разговаря с представители на институциите, които са ангажирани с организацията на изборния процес в страната.

Пред ръководството на ЦИК президентът заяви, че ще постави пред политическите сили въпроса за промени в Изборния кодекс, с които да бъде уредена възможността хора под карантина да гласуват в мобилни избирателни секции. Държавният глава призова ЦИК към активна позиция по въпроса: „Тези необходими законови промени, които могат да ви развържат на ръцете вие спокойно да си вършите работата в условия на пандемия. Но очакваме и вашата активна работа и координация с изпълнителната власт, със законодателната власт, така че те да станат факт“.

От Централната  избирателна комисия също смятат, че само с промени в Изборния кодекс могат да бъдат уредени въпроси като гласуването на хора под карантина и евентуална възможност български граждани в чужбина да да дадат своя вот по пощата. 

Според ръководството на ЦИК възможността граждани в карантина да гласуват чрез мобилни секции не е възможно без законодателни промени.  Александър Андреев подчерта също така, че ЦИК работи за гарантиране на здравето на членовете на секционните избирателни комисии (СИК). Той бе  категоричен,  че Изборният кодекс трябва да се поправи, за да се осъществи лансираната идея да гласуват хората в изолация с мобилни кутии.  ЦИК не може да си позволи разширено тълкуване на сегашните текстове на кодекса, каквито мнения се чуха от Обществения съвет на избирателната комисия:

Т.е. да може да бъде осигурено, тъй като в момента това е предвидено само за онези избиратели, които са с трайни увреждания, установени чрез медицински документ. ЦИК стриктно ще спазва закона такъв, какъвто е, защото това е единствено възможният път, за да може да гарантираме, че утре никой не би могъл да обвини изборната администрация и всички останали държавни органи за това, че не са гарантирали законността, прозрачността на изборите, а това е възможно да бъде основание и за евентуално обжалване или оспорване на изборните резултати“, посочи Александър Андреев.

Той отправи апел към партиите да осигурят достатъчно членове за секционни комисии и достатъчно резерви, за да се заменят при необходимост.

Андреев подчерта, че в момента се разработва методика за заплащането на членовете на районните и секционните комисии, като се очаква то да бъде завишено заради пандемията.

Комисията поиска от държавния глава максимално рано да бъде обявена датата на изборите, за да има време за нормална подготовка в настоящите условия и обучение на членовете на секционните комисии.

Президентът Радев постави и въпроса с какви маски ще работят членовете на комисиите. Той смята, че ще е добър знак, ако всеки избирател получи комплект лични предпазни средства за сметка на държавата.

Държавният глава попита и дали е вярна информацията, че част от машините за гласуване ще пристигнат през април.  От ЦИК  бяха категорични, че в етапа на водене на преговори с избрания изпълнител са дадени уверения, че дори изборите да са на първата възможна дата – 28 март, машините ще бъдат доставени 50 дни преди нея.

Радев обърна внимание, че идеята за гласуване в рамките на 2 дни  не е  негова: „Заявих много ясно, че към мен постъпват идея и предложения за гласуване в два дни и аз естествено ги споделих с кметовете, върху чиито плещи ще легне тази отговорност. И това не е моя идея. Знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви проблеми огромни има, ако тръгнем на този вариант. Не лансира президентът такава идея“.

Отчитането на гласовете и обработката на протоколите в секционните избирателни комисии след края на изборния ден, също бе обсъдено по време на разговора. Държавният глава припомни, че съгласно закона се извършва преброяване на контролните разписки от машината, но има предложения с цел гарантиране на достоверността на машинния вот след приключване на изборния ден, резултатът от хартиените отрязъци да бъде сравнен с обобщения резултат в електронната памет на устройството. По думите на президента, това не би било проблем и би гарантирало доверие в изборните резултати.

Основната цел на тези консултации е българските граждани да се убедят, че всички държавни власти и изборната администрация са реално ангажирани и търсят най-добрите решения, така че да бъде защитено тяхното право на глас и да имат доверие в изборния процес, заяви Румен Радев в началото на срещата.

Консултациите на президента продължават  с извънпарламентарни партии.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.