Последни новини
Home / Законът / Специализираният съд „пусна“ делото за търговия с гражданство срещу бившия шеф на ДАБЧ

Специализираният съд „пусна“ делото за търговия с гражданство срещу бившия шеф на ДАБЧ

Defakto.bg
Петър Харалампиев

Съдебният процес срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев,  бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и други двама тръгва по същество. Това реши на разпоредително заседание днес Специализираният съд, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Съдът е приел, че в хода на досъдебното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения, не са налице и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес. Предстои неговото насрочване.

Става дума за гръмкото дело за търговия с българско гражданство, което тръгна след серия не по-малко гръмки скандали, отекнали и в пресата в Европа. Дотам, че през март 2018 г. авторитетното френско издание „Нувел обсерватьор“ излезе с разследване, че „поне един вицепремиер-националист търгува с българско гражданство„. Месеци по-късно бяха арестувани двамата от ръководството на ДАБЧ, върховете на властта останаха незасегнати.

През септември м.г. бе внесен обвинителния акт срещу Харалампиев, Томов и останалите. Твърди се участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Бившият председател на ДАБЧ е обвинен и за взeмaнe нa пoдĸyпи зa издaвaнe нa yдocтoвepeния зa бългapcĸи пpoизxoд, ĸлючoв дoĸyмeнт зa ycпeшнo пpиĸлючвaнe нa пpoцeдypaтa пo дaвaнe нa гpaждaнcтвo, пoняĸoгa и eĸcпpecнo в paмĸитe нa дeня.

Ocвeн зa yчacтиe в ОПГ Томов ще отговаря зa тъpгoвия c влияниe и изпиpaнe нa пapи.

След арестите държавната агенция дълго бе без постоянен шеф, упорито се говореше и за нейното затваряне. През декември миналата година МС назначи за председател проф. Илия Гюдженов, бивш ректор на Югозападния университет, по предложение на вицепремиера Мариана Николова.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.