Последни новини
Home / Законът / „Има такъв народ“ към Радев: Дано не се повлияете от кресливите управляващи и вземете полезно решение за българите (всички извънпарламентарни партии)

„Има такъв народ“ към Радев: Дано не се повлияете от кресливите управляващи и вземете полезно решение за българите (всички извънпарламентарни партии)

Defakto.bg
На консултациите при президента зам.председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов се яви с маска с надпис „Мутри вън“.

 Извънпарламентарната опозиция  се съмнява  в честността на предстоящите избори

Има такъв народ“ e първата извънпарламентарна партия в събота, която се включи в консултациите при президента Румен Радев  за  провеждането на предстоящите парламентарни избори. Разговорът се провежда при закрити врата. Лидерът на формацията Слави Трифонов не присъства на срещата.

Румен Радев отбеляза, че основната цел остава да се запази здравето на българските граждани и да се гарантира тяхното право на глас и доверие в честността а вота:

Целта е всички заедно – институции и партии, да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазване на тяхното здраве, на тяхното право на вот и на доверие в изборния процес. Така, че ние да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент“.

Зам.-председателят на партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че ще е съобразят с всяка дата за провеждане на парламентарните избори, която президентът определи:  „Искрено се надяваме да не се повлияете от, как да кажа, ясно е, че управляващите са изключително шумни и кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху Вас, но в крайна сметка се надяваме, че ще вземете решение, което е необходимо и полезно за всички български граждани за една политическа партия, независимо коя е тя“.

На мен лично ми изглежда доста странно българският премиер да спи с пистолет до главата си и с някакво шкафче, пълно с пари„, отбеляза  сценаристът Филип Станев от „Има такъв народ“.

„Каквато и дата за изборите да определи държавният глава, ние ще се съобразим с нея, каза Йорданов след срещата. На консултациите той се яви с маска с надпис „Мутри вън„.

Днес държавният глава се среща с още три формации – обединението „Демократична България“, гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и партия „Възраждане“.

Лидерите на „Демократична България“ изчакаха прави влизането на президента, докато от „Има такъв народ“ – седнали. Снимка Дневник

ДБ„: Основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава

От ръководството на  „Демократична България“ отбелязаха задоволство от широките консултации за изборите и поканата към тях от президента.

Гласуване по пощата поне за българите в чужбина, независим одит на машините за гласуване, събиране на подписи за участие във вота чрез електронен формат, онлайн излъчване на броенето на бюлетините, увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите, не според банковите им сметки,  а за пълноцен диалог по време на кампанията, настоя Христо Иванов.

Той  посочи, че добре изработеният и публично обсъден протокол за здравните мерки по време на изборите е ключът хората да бъдат окуражени да не се боят от вируса и да отидат до урните. „ЦИК максимално бързо да публикува подробен здравен протокол, така че този здравен протокол да може да бъде тестван на предстоящите частични местни избори, които ще се провеждат и да могат да се нанесат корекции и да може да бъде предмет на голяма информационна кампания за гражданите. На второ място, ако отново бъде отварян изборният кодекс, въвеждането на пощенско гласуване. На трето място видеоизлъчване – стрийминг от момента, в който във всяка секция се преброяват гласовете и се съставят протоколите е изключително важна мярка“.

Според президента Радев  също трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.  Участниците в  срещата бяха на едно мнение и по въпроса, че  при отчитането на вота от машините освен контролните разписи трябва да се имат предвид и протоколите от паметта на машините.

Според  Христо Иванов, трябва да има прозрачно одитиране на машините, за да не се превърне гласуването с тях от мярка за повишаване на доверието в причина за недоволство.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви, че  основен риск за изборите е, обстоятелството, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава. По тази причина  всички обществени кръгове трябва да участват в контрола.

 

          „Изправи се. БГ“: Гаранция за прозрачни избори е паралелна гражданска ЦИК    

Налице е откровен саботаж за изборите, каза лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова

Налице е откровен саботаж“, заяви лидерът „Изправи се. БГ“ Мая Манолова  на срещата с президента.  Тя даде пример, че няма договор и доставени машини за изборите, не било ясно кога и как щели да бъдат доставени, нямало логистика, нямало методика за сертифициране на машините, правила за гласуване, няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на изборите.

 „Те откровено саботират организацията„, повтори тя, посочвайки  МС, НС, ЦИК и Държавната агенция за „Електронно управление“. „Ние следим внимателно консултациите с отговорните институции и сме шокирани от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции за организацията на предстоящия вот„, изтъкна тя.

Единствените гаранти за честния вот оставате вие, господин президент, и българските граждани„, каза  Манолова и настоя за създаване на паралелна гражданска ЦИК, която под егидата на президента да наблюдава изборния процес и да направи паралелно броенето на бюлетините и да обяви резултатите от вота преди официалните, предлага председателят на „Изправи се.БГ“

По думите й има текстове в Изборния кодекс, които дават правото да се наблюдава и да се излъчва в социалните мрежи броенето на бюлетини.

Господин президент, подвеждат ви, че е необходимо преброяването на разписките по партии и преференции. Броенето на разписките обезсмисля машинното гласуване и затормозява процеса, а това, което трябва да се направи, е на случаен принцип, извадково броене на разписките и част от това, който е подаден чрез машинно гласуване„, отбеляза Манолова.  Тя  напомни, че хората на площадите поискаха незабавна оставка на правителството, но в този контекст на протести датата 28 март е логична и абсолютно подходяща.

Манолова посочи, че ако депутатите пристъпят към промяна на Изборния кодекс,  „Изправи се. БГ“ ще настоява за въвеждане на гласуване по пощата за хората под карантина, за хората в чужбина и за сънародниците ни във Великобритания.

Според Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио е Химера правителството на ГЕРБ да организира честни избори. Той е на мнение, че и карантинираните могат да гласуват по пощата и то – чрез активна регистрация.

Държаният глава каза, че подкрепя гласуване на пощата за българите в чужбина и има резон да има такова и у нас, но карантинирането е динамичен процес. „Ние не трябва да насаждаме недоверие към този машинен вот. Напротив, той трябва да се ползва с голямо доверие и затова ще разчитаме и на извънпарламентарните партии да участват в процеса на проверка и одитиране на машините. И когато се знае, че минимум с контролна извадка може сверен контролния отрязък с електронната партия, аз се надявам, че няма да се стигне до злоупотреби. Но това трябва да бъде ясно разписано в алгоритми, процедури, методики, които към момента още няма посочени“.

От името на Отровното трио Арман Бабикян каза, че членовете на секционните избирателни комисии трябва да бъдат помолени да се ваксинират; че трябва да се премахнат подписките за регистрация за участие в изборите, тъй като за събирането им ще има много контакти между хора в пандемията; че трябва да се контролира чрез видеонаблюдение охраната на машините в складовете, а достъпът до флашките трябва да бъде ясен. По думите му ще има проблем за наблюдателите – дали да изпълняват разпоредбите за дистанция от 2 метра или да наблюдават.

Надписът върху предпазната маска на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов, е лаконичен: „Управляват ни идиоти“

Възраждане“: Някой трябва да  контролира  социологическите агенции

От партия „Възраждане“ поискаха изборите да бъдат на 28 март, за да бъде премахнат режимът на ГЕРБ; да се създаде институция, която да контролира социологическите агенции,  а частните национални телевизии и радиа да имат ангажимент да отразяват кампания като обществените, т.е. и безплатни форми.

Трябва да има орган или институция, която да контролира работата на социологическите агенции по време на избори, за да се удостоверява, че те отразяват реалните нагласи на гражданите, а не са писани на коляно,  защото някой ги е поръчал, заяви председателят на партия Костадин Костадинов . Според Костадинов по време на предизборните кампании представяните от социолозите изследвания имат много големи разлики, което обърква, демотивира и изпълва със съмнения гражданите. По неговите думи най-важно е гражданите да се мотивират да гласуват, защото през последните години  пропагандата се е опитала да ги убеди в обратното. Той  поиска за всички национални медии по време на предизборна кампания да важат същите правила, каквито са по закон са разписани за обществените БНТ и БНР.

Вчера президентът  прие ръководството на Централната избирателна комисия и Националното сдружение на общините.  Консултациите започнаха на 5 януари със среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и здравни експерти. Очаква се до края на януари Радев да насрочи с указ дата за провеждане на парламентарните избори.

В неделя консултациите с извънпарламентарни политически формации ще продължат, съобщиха от „Дондуков” 2.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.