Последни новини
Home / Законът / Цв. Цветанов при Радев: 28 март не е подходяща дата за избори, правителството не е готово за честни избори

Цв. Цветанов при Радев: 28 март не е подходяща дата за избори, правителството не е готово за честни избори

Defakto.bg

Купуването на гласове може да се пресече чрез ротация на директорите на областни полицейски дирекции, смята бившият втори на ГЕРБ

АБВ предлага „удължен изборен  ден“  от 15 май до обяд на 16 май т.г.

Целта на  консултациите с извънпарламентарни формации е най-вече с обединени усилия да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че на първо място да се запази здравето на българските граждани, да се гарантира тяхното право на вот и от изключителна важност е да има доверие в изборния процес. Това заяви в началото на днешните разговори президентът Румен Радев с представители на партия „Републиканци за България“ в рамките на  консултациите с извънпарламентарни политически сили преди предстоящите парламентарни избори.

Според Радев  това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори. По думите на държавния глава не трябва да се допуска зад паравана на здравните мерки да има по-широка възможност за манипулация на изборния процес.

Лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов посочи, че е изключително тревожно, че няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните права, за да упражни правото си на гласа.

След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт“, изтъкна Цветанов.  Според него  датата 28 март не е подходяща  за провеждане на вота, но не защото политическите сили не са готови, а защото изпълнителната власт не е подготвена за провеждане на честни избори. Той  настоя за промени в Изборния кодекс, които да въведат гласуване по пощата за българите в чужбина, онлайн броене на бюлетините и  равнопоставеност на всички партии в обществените медии по време на предизборната кампания.

По късно на брифинг пред журналисти пък Цветанов допълни, че приемлив вариант за датата на изборите е средата на април .

И партията на Цветанов поиска медийна равнопоставеност  в изборната кампания. “ Предлагаме да може времето в обществените медии – БНТ и БНР, всички политически партии, участвайки в изборния процес, да бъдат равнопоставени, защото обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм“,  каза Цветанов.

Като познавач на избория процес,  Цветан Цветанов даде рецепта как да се пресече купуването на гласове, а именно – чрез ротация на всички директори на областни полицейски дирекции:  „Това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят и да противодействат“.

Президентът коментира, че предложената мярка  очевидно е  продиктувана от опита на Цветанов, но изцяло е  в правомощията на изпълнителната власт: „Това вече е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Трябва държавата да покаже, че наистина има амбиции да осигури равни възможности на всяка една партия и да пресече всякакви опити за манипулация и купуване на гласове“.

Радев отново настоя за по-бързото изготвяне и оповестяване на здравния протокол, за да бъде гарантирано здравето на всички, участващи в изборния процес.

Консултациите на държавния глава продължават със среща с „Алтернатива за българско възраждане“. Той ще разговаря и с представители политическия проект „Ние, Гражданите“ и на партия МИР.

Лидерът на АБВ  Румен Петков смята, че трябва да има прецизиране на понятието „удължен изборен ден„.  Той предлага стартиране на изборния процес на 15 май в седем сутринта, прекратяване в 19.00 часа, подновяване на другата сутрин в седем и окончателно приключване на изборния процес на обяд, което ще даде възможност избирателните комисии да приключат работа в светлата част на деня и да не са преуморени. Датите 15 и 16 май ще създадат предпоставки за по-малко хаос в изборния процес, допълни той.

Президентът изрази опасения за опазването на вота на гражданите при удълженото гласуване.  Изцяло споделяме притеснението ви, че изборите ще бъдат в особена среда заради пандемията, каза  Петков.  Той допълни, че  от АБВ имат и притеснения, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да ги направят традиционни, с купуването на гласове, корпоративния вот.

Представителите на партия МИР  изразиха притеснения за навременната доставка на машините за вота. Те заявиха,че  машинното гласуване е най-решителната стъпка за предотвратяване на фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани, но то трябва да бъде прозрачно и да се проведе национална информационна кампания. „Разписаното в Изборния кодекс  успоредно гласуване чрез машини и с хартиени бюлетини създава предпоставки управляващото мнозинство да всее хаос в целия изборен процес, да затруднят българските граждани, а в това число и членовете на секционните комисии“, заяви Симеон Славчев – председател на партията. От МИР се обявиха и против „монопола“ на „Информационно обслужване“ АД във връзка с обработката на резултатите от изборите. Партията предлага всички политически сили, които участват в изборите, да имат право да излъчат наблюдатели не само в ЦИК, но и в „Информационно обслужване“.

Румен Радев припомни, че с ветото си от октомври 2020 г. върху последните промени в Изборния кодекс е върнал за ново обсъждане измененията, регламентиращи комбинираното гласуване и отчитането на резултатите от машините, както и директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно търговското дружество. Необходимо е ЦИК да изготвя функционално задание и техническа спецификация, които публично да се дискутират, преди да бъде възложено осъществяването на компютърната обработка на резултатите, заяви Румен Радев по време на срещата.

Обобщение досега

Държавният глава обобщи, че от проведените досега консултации с извънпарламентарните партии има консенсус за необходимостта от законови промени, регламентиращи начина на гласуване на карантинираните гласоподаватели, дистанционното гласуване по пощата на сънародниците ни зад граница в държави със сериозни ограничения предвид пандемията. По думите на президента съгласие е постигнато за осигуряване на видео наблюдение от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на СИК, наблюдатели и застъпници да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите. Президентът посочи, че единодушие има и за необходимостта от промени в изборното законодателство, които да  дадат повече възможности за конкурентна среда за всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

„Редно беше към настоящия момент вече да разполагаме със здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден, и който едновременно да защитава здравето на всички хора и участници в изборния процес, но и да не ограничава правата на членовете на СИК, наблюдатели и застъпници“, заяви Румен Радев. По думите му, здравните власти трябва да предложат при какви параметри на заболеваемост каква предизборна кампания ще се провежда, като заедно с политическите субекти се разработят различни сценарии за организация на политическите мероприятия. На срещата беше обсъден и въпросът за разширяване на възможностите за медийното отразяване на малките политически формации в националните медии и техните регионални станции.

От началото на седмицата Румен Радев прави консултации със здравните власти, администрацията и извънпраламентарините политически сили, за да  чуе всички мнения за рисковете при гласуване в условията на COVID-19, преди да издаде указа, с който ще насрочи изборите.  Конституционният срок за това е до края на януари, а изборите могат да се състоят между края на март и края на май.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.