Последни новини
Home / Законът / Адв. Николай Хаджигенов: НСО подкрепя полицейското насилие, крие записите за побоищата на младежите от лятото

Адв. Николай Хаджигенов: НСО подкрепя полицейското насилие, крие записите за побоищата на младежите от лятото

Defakto.bg
В рамките на закона

Националната служба за охрана подкрепя полицейското насилие и  категорично отказва да предостави записите от охранителните камери на входа на Министерския съвет, които са заснели полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото.  Това заяви на живо във Фейсбук адв. Николай Хаджигенов, който защитава пред  съда пребити от органите на реда мирно протестиращи в нощта на 10 срещу 11 юли.

В конткретната ситуация става въпрос за нанесения побой зад колоните на МС , когато на първия голям протест бяха отвлечени мирно протестиращи младежи, които бяха пребити, а с една девойка се бяха гаврили“,  напомни  Хаджигенов.

Два състава на Софийския районен съд са поискали по повод делата, които заведох, от директора на НСО да предостави копие от записите с двете камери, които се намират зад колоните. По едното дело има отговор, че няма да ги предоставят„, заяви той.  Самият той също е получил отказ от службата с аргумента, че „няма правно основание„.  „Същевременно копие от записите са предоставени на СДВР, интересно – правосъдието явно не е достатъчно правно основание,  не че в НСО изобщо разбират нещо от право„, коментира адвокатът.

Важно в случая обаче е, че  НСО като прикрива престъпленията на МВР, става и съучастник в престъпление срещу правосъдието, напомни  Хаджигенов.  „Когато подобни неща стигнат до медиите, практиката показва, че тези записи или се унищожвата,  или стигат до съда, но когато ги отворим се оказват повредени и нищо не могат да се гледат“, акцентира той.  „Това бе една от причините заради които ние бяхме 116 дни на площадите, заяви ХаджигеновОтбеляза, че това е и  една от причините за драстична реформа, която предстои в МВР и прокуратурата, очевидно и на НСО.

Хаджигенов  определи службата за охрана като преторианска гвардия, която реално не е подчинена на президента, а на МС, тоест лично на „другаря Бойко Борисов„. „Не е трудно да се досещаме в чии интерес  е да се прикриват престъпленията, извършвани в МВР“.

Отвлякоха девет младежи и ги скъсаха от бой!На  момичето бяха разкъсали дрехите, за да видят как изглежда голо тяло, а целта е  унижението – недопустимо!  Друг е въпросът, че МВР дори при социа никога  не е  имали правомощия да бие и да наказва„.

Извършени са повече от десет престъпления, а те ги наказаха с мъмрене! Няма нито един уволнен „милиционер“ . Това е борбата с полицейското насилие, заключи Николай Хаджигенов.  

Пребитият Евгени Марчев: „Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“

През юли м.г. десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на протеста срещу правителтвото на Борисов и главният прокурор,  опровергаха  твърденията на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона. Затова свидетелства и пребитият  студент по право в Хага Евгени Марчев.   Ето част от разказа му:

В рамките на закона

„Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари  – в бъбреците, в гърба, в главата.  Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха“ (. .)  Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза: “ Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“.  Те и това правиха. В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята.  Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове.Когато ни сложиха белезниците дойде и второто нареждане –   вече с белезници не може да ни бият.

И последва по-тежкият момент. „ Беше много по-страшно и не беше извършено точно към мен. Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря. Тя беше унижена и полицаите я снимаха“(..) .

Разказа,  че захвърлен до него е бил и приятелят  на момичето, който бил потресен от безсилие и огромно унижение.

Майка на друго пребито момче, Димитър Педев, също разказа  за издевателството с  момичето, селфито и гаврата с човешкото достойнство.

Наскоро МВР замете и побоя над журналиста Димитър Кенаров, който беше удрян от полицаи във вечерта на 2 септември по време на протеста „Велико народно въстание“. Вътрешната проверка на СДВР не откри служител на реда да е упражнил прекомерна физическа сила, въпреки че травмите на Кенаров личаха, а медицинското свидетелство е категорично, че му е нанесен побой.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Един коментар

  1. Антоанета Димитрова Чернева

    Примати. По неизвестни причини, от неизвестен наредител , след около 60 мин. присъствие на полицаи пред вратата ми, които се меняха и след пристигане на ю. консулта на общината и представител на ОДЗ, сина ми бе излъган, да излезе от дома ни и предаден на баща му. Това се случи при решение на ВКС, с непълнолетно дете, с увреждане.Не мога да преброя жалбите и молбите си, за четири години, но това което междувременно и преди това получих от правилното прилагане на закона е: уволнение без вписване в график, липса на пенсии при очевадни права, вече пет години, обвинения и аз не знам за какво,,сигурно защото ВКС в моя полза е присъдила род.права, сигурно, че съм уволнена и точно със з.343 и сигурно защото ми задържат пенсиите почти 5 години, за да ме ограничават, тормозят, инквизират, да отчуждават сина ми. Четири години почти не мога да се видя със сина си , за 5 минути и в петия свят го няма.Навярно разчитат или предполага, че случайно ще се гърба та да го спасяват от отражение.емоции.Идиотщини на квадрат и не е ясно на каква оправия разчитат младежите.Съдилища инстанции време ресурси здраве образование работа всичко ако се търсят права ще бъдат под внимание от опит го знам.Ако бях млада – щях да замина и никога да не връщам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.