Последни новини
Home / Законът / Министър Ахладова отчете пред комисар Рейндерс проекта за “специалния” прокурор, подбора на европейски делегирани прокурори и е-правосъдието

Министър Ахладова отчете пред комисар Рейндерс проекта за “специалния” прокурор, подбора на европейски делегирани прокурори и е-правосъдието

Defakto.bg

Мерките след първия доклад на ЕК за върховенството на правото и плановете на управляващите за реформа, която да осигури търсене на наказателна отговорност на главния прокурор е отчела правосъдния министър Десислава Ахладова пред еврокомисаря Дидие Рейндерс. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Във фокуса на срещата, проведена онлайн, са били също процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори, както и напредъкът ни в сферата на електронното правосъдие.

Проектът за “специалния” прокурор, който да разследва Главния, внесен от депутати от ГЕРБ, бе приет на първо четене от българския парламент. Но от Венецианската комисия изразиха недоумение кой точно проблем ще реши той.

Процедурата за 10-те европейски делегирани прокурори тръгна, срокът за подаване на доументи е 17 януари, дотук от ВСС информираха за четирима кандидати.

Приет бе и пакет от промени в ГПК и НПК за електронното правосъдие, което да стартира от 30 юни,  с отлагателни условия за адвокатите.

Съобщението на МП:

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова проведе днес видеоконферентна среща с комисаря по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс. Двамата обсъдиха хода на реформата в съдебната система у нас и набелязаха редица моменти за бъдещо сътрудничество. Това съ

Министър Ахладова  представи пред комисар Рейндерс информация за мерките по изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия за върховенството на правото за 2020 г., включително и плановете за реформа по отношение на отчетността и наказателната отговорност на Главния прокурор.

В отговор на въпрос от комисаря по правосъдие, министър Ахладова информира за стъпките, предприети от българска страна за подбор на европейски делегирани прокурори.

Сред другите теми беше дигитализацията в съдебните системи, като министър Ахладова очерта предложените от Министерство на правосъдието мерки в областта на въвеждането на електронно правосъдие. „Чрез заложените мерки за дигитализация на съдебната система се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на производствата пред съда. Очакваме чрез тях да се надградят постигнатите резултати в реформата на съдебната система, в резултат на което да се оптимизира отчетността и да се повиши ефективността и прозрачността на органите на съдебната власт, както и доверието на гражданите и бизнеса в тях“, посочи министър Ахладова.

Двамата се обединиха около позицията, че електронното правосъдие и занапред ще остане един от основните приоритети, както на ЕС, така и на България. Комисар Рейндерс изрази готовността на Комисията да окаже техническо съдействие при дигитализацията на основните информационни масиви за гражданите и бизнеса.

 

           

 

About De Fakto

Проверете също

Към 15, 00 ч.: При повторния избор на двама кандидати за ВСС са гласували 469 съдии, активността е 21,30 % (обновена)

Към 15.00 ч.  469 съдии са участвали във вота, като общата избирателна активност е 21,30 …

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.