Последни новини
Home / Законът / БСП при Радев: „Позитано“ 20 не воюва с „Дондуков“ 2

БСП при Радев: „Позитано“ 20 не воюва с „Дондуков“ 2

Defakto.bg

Социалистите са за многомандатен избирателен район „Чужбина“, но гласуването по пощата трябва да върви заедно с активна регистрация

Левицата настоява за увеличаване на възнагражденията на членовете на СИК, които ще са на първа линия в епидемичната обстановка

Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани.  Сега поставяме основите и за изборите през следващите години.  Трябва да се повишава доверието на българите в машинното гласуване.  Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща с представители на БСП в рамките на консултациите във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

В началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се разсеят внушенията, че „Позитано“ 20 воюва с президентската институция. Президентът и вицепрезидентът потвърдиха, че няма разлом.  „Ние не воюваме с президента и президентската институция и бихме искали да чуем вашето мнение„, каза  Нинова.

Аз не искам да разсейвам нищо, защото никога с госпожа Йотова не сме давали повод, че имаме особено отношение, някакъв разлом с БСП. Ние имаме открит диалог и комуникация с българските социалисти„, каза Румен Радев. Той припомни, че двамата са издигнати от БСП и отстояват същите искания за по-справедлива България. Накрая каза, че подкрепя усилията на Нинова БСП да се изгражда като силна опозиция.

Аз мога да бъда по-категорична – не забравям откъде съм тръгнала и нямам намерение да се отказвам от тази си принадлежност„, каза Илияна Йотова, която бе депутат и евродепутат от партията.

Румен Радев напомни, че без силна опозиция демокрацията залинява.  Президентът посочи, че за да има повече доверие в машинното гласуване, е необходимо на края на изборния ден на случаен принцип да бъдат сравнени резултатите от хартиените разписки от машината с данните в електронната памет.  Илияна Йотова напомни, че  все още не е известно дали е подписан договор за машините за гласуване, което буди съмнения дали ще бъдат спазени законовите срокове за доставка, сертифициране и обучение на изборната администрация.

„Винаги сме защитавали машинното гласуване, смесването му с хартиено е отстъпление“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя отбеляза, че БСП  подкрепя създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“, но гласуването по пощата трябва да върви заедно с активна регистрация.
Лидерът на БСП определи като обща цел максималната избирателна активност при запазване здравето на хората. „Силно притеснени сме, че оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент“, посочи  Йотова и припомни становището на Сдружението на общините, здравните правила да бъдат представени от управляващите възможно най-скоро, за да има достатъчно време за осигуряване на необходимите условия за гласуване. Корнелия Нинова също подкерпи  настояването за бързо и категорично представяне на здравния протокол.

В срещата днес участие взе и проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента. По повод изказаните идеи по време на консултациите за заснемане на гласуването,  тя  посочи, че в Изборния кодекс има забрана за снимане само по време на гласуването.  Но липсва забрана за заснемане на останалата част от изборния процес, каза конституционалистът.   Проф. Друмева изтъкна, че е нужно да се въведе уредба за възможността за заснемане при съставянето на протоколите и броенето на бюлетините.
Народният представител Крум Зарков се съгласи с необходимостта от промени в Изборния кодекс. „Ние ще участваме в този процес конструктивно, както до сега, но и ще играем ролята, отредена на всяка опозиция, за да предотвратим рисковете, когато се отваря Изборният кодекс“, заяви Зарков и посочи, че се изискват сериозни промени в закона, за да се избегне рискът от разминаване между заявените и постигнатите цели.
От БСП настояха да се увеличи заплащането на членовете на СИК, тъй като те застават на първа линия в епидемичната обстановка, за да гарантират политическите права на своите
съграждани.

Накрая Корнелия Нинова обяви, че в парламента ще се опита да гарантира, че изборите ще се организират така, че да запазят здравето на българите. По отношението датата на изборите, социалистите изтъкнаха, че тя е изцяло в правомощията на държавния глава и партията ще се съобрази с която и да е насрочена дата.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.