Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалба на консорциум, отстранен от процедурата за доставка на машините за гласуване

ВАС отхвърли жалба на консорциум, отстранен от процедурата за доставка на машините за гласуване

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата против решение на ЦИК № 1921-НС от 16.12.2020 г. в частта му по т. II-2, с която  консорциумът „Български машини за гласуване“ е отстранен от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на машини за гласуване. Решението по административно дело № 216 от 2021 г. е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 30 декември м.г. ЦИК избра за доставчик на машините „Сиела Норма“, предложила оферта от 43 милиона лева с ДДС. Общо кандидатите бяха осем.

Решението на ВАС е от днес и още не е публикувано, заличават се личните данни.

Съобщението на съда:

„Комисията на ЦИК, сформирана за избор на изпълнител, е констатирала, че към крайния срок за представяне на офертите фирмите „Български машини за гласуване“ ЕООД и „Аисист“ ЕООД са участници в две различни обединения. Поради това комисията е предложила на възложителя да отстрани на основание чл. 107, т. 6 от Закона за обществените поръчки „Български машини за гласуване (БМГ)“ с участници в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и проф. Иван Величков Иванов, както и участникът „Български машини за гласуване“ (ДЗЗД) с членове в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“ ЕООД.

Съобразно императивното правило на чл. 107,  т. 5 от ЗОП възложителят отстранява лицата, което са нарушили забраната по чл. 101, ал. 10 от Закона за обществените поръчки. В случая към крайния срок за подаване на заявленията за участие в процедурата юридическите лица  „Български машини за гласуване“ ЕООД и „АИСИСТ“ ЕООД  са участници в две различни обединения, подали такива заявления.

Неоснователно е твърдението на жалбоподателя, че заявлението за участие в процедурата от 29.11.2020г. е подадено само от физическото лице И. Иванов. Установява се от доказателствата по делото, че към него е приложен Договор за учредяване на сдружение под формата на гражданско дружество „Български машини за гласуване“ от 29.11.2020г. с участници „Български машини за гласуване“ ЕООД, „АИСИСТ“ ЕООД и проф. д-р И. Иванов, както и че при подаване на заявлението подписалият го И. Иванов е декларирал, че „участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка заедно с други икономически оператори“. Отделно от горното, подаването на заявлението на 29.11.2020г. от името на ДЗЗД „Български машини на гласуване“ чрез участника в него И. Иванов се потвърждава и в молбата-уточнение от 09.12.2020г., както и в жалбата до съда. Същото се отнася и за обстоятелството, че това заявление не е оттеглено в срока по чл. 101, ал.7 ЗОП.“

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.