Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ при Радев: „Екзотични“ идеи, преди датата на изборите, са неприемливи и лоша парламентарна практика

ГЕРБ при Радев: „Екзотични“ идеи, преди датата на изборите, са неприемливи и лоша парламентарна практика

Defakto.bg

Президентът: Екзотична идея е да се напише Конституция за един ден, но да се гарантира конституционното право на глас на всеки българин е политическа отговорност

 

Съмненията, че съществува възможност изборите да бъдат манипулирани могат да бъдат преодолени само по един начин – чрез ясни и своевременни законови, организационни, логистични и здравни мерки. Разчитам да видим такива мерки, предприети от ръководството на държавата и от Централната избирателна комисия, които да убедят хората, че няма да има манипулация. Това каза  държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на Политическа партия ГЕРБ на „Дондуков“ 2.  През днешния ден президентът и вицепрезидентът продължават консултации с парламентарно представените политически сили за провеждането на предстоящите избори за Народно събрание. В обсъждането и подготовката на предстоящия парламентарен вот следва да бъдат представени и изслушани позициите на всички заинтересовани страни, като не се прави разделение между представени и непредставени в парламента политически партии и при пълно зачитане на принципа на плурализма, отбеляза Радев.

На днешната среща между представителите на управляващата партия и президента, стана известно, че  управляващите нямат намерение да правят законови изменения в посока на гласуване по пощата или електронно гласуване за българите в чужбина. Нямат намерение и да разрешат видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите в края на изборния ден. По темата „машини“ въпросите бяха прехвърляни от ГЕРБ в полето на Централната избирателна комисия.

Цвета Караянчева в края ня крайщата увери, че законодателната власт има готовност да приема решения в кратки срокове, дори ако се наложи свикването на парламента в рамките на предизборната кампания.   Управляващите имат законопроект, който  предвижда, че  всички карантинирани лица ще могат да гласуват с подвижни избирателни секции, а на настанените в болница лица да се даде възможност за достъп до урни, които по решение на ЦИК ще се  представят от обслужващия медицински екип. На ЦИК също така ще бъде дадена възможност да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на останалите гласоподаватели – във всяка избирателна секция да има възможности за осигуряване на средства за лична защита.

Според Даниела Дариткова усилията трябва да бъдат концентрирани в здравната сигурност. По думите ѝ това, което може да възпрепятства българските граждани да упражнят своето право на глас, е страхът от инфекция.  Тя  заяви,че  промени в Изборния кодекс, с които да се въвеждат „екзотични“ идеи, непосредствено преди датата на изборите, са неприемливи и лоша парламентарна практика.

 Радев апелира нито едно предложение, което цели улеснен и сигурен вот за гражданите, да не бъде отхвърляно като „екзотика“,  тъй като става дума за  защита на конституционни права: „Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден и да се представи в българския парламент. Но да се гарантира конституционното право на глас на всеки един българин, независимо къде се намира, това е политическа отговорност.“  Според президента въпреки трудностите, които създава, пандемията може да бъде използвана като възможност да бъдат взети решения, отлагани отдавна, и посочи за пример предвиждането на гласуване по пощата за гражданите зад граница.

Много е важно да отчитаме тези близо 2 милиона българи зад граница, които се сблъскват с огромни проблеми в желанието си да дадат своя глас в пандемична обстановка, заяви президентът. Румен Радев обърна внимание, че към момента не са предприети никакви мерки, за да се обезпечи вотът за тези български граждани, които ще бъдат в карантина в чужбина.

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за сроковете на активна регистрация, която ще се изисква от лицата, поставени в карантина. Необходимо е да бъде предвиден максимално кратък срок, според възможностите на всяка администрация, за да може и гласоподавателите, поставени в изолация в дните преди вота, да получат право на глас.

Според Томислав Дончев е постижимо осъществяването на ваксинационна кампания за членовете на мобилни избирателни секции. По негово мнение предстоящото време до провеждането на изборите не е достатъчно за въвеждане нито на гласуване по пощата, нито на електронно гласуване, въпреки че са отчетени техните ползи най-вече за българските гласоподаватели зад граница.

Румен Радев призова в здравния протокол да бъде предвидено как здравните мерки да не бъдат в конфликт с прозрачността на изборния процес и по-конкретно как да се избегнат ситуации, в които изискванията за дистанция в по-малките избирателни секции ще наложат излизане на застъпници и наблюдатели извън секциите.  На срещата беше обсъдена възможността за заснемане и излъчване на живо на отварянето на урните, броенето на бюлетините и попълването на протоколи в края на изборния ден. Според президента предвиждането на такава възможност не изисква никакви усилия и ресурси от страна на държавата, а само решение от законодателя.

Според държавният глава е редно идеите за промени в ИК да бъдат  оповестени достатъчно рано, а в здравния протокол да бъдат включени мерките, които ще регламентират провеждането не само на изборния ден, но и на предизборната кампания.  По думите на Радев здравните власти следва да предвидят няколко варианта за провеждане на вота според параметрите на заболеваемост. Той предупреди, че в условията на неяснота политическите партии срещат сериозни трудности при набирането на членове на СИК, наблюдатели и застъпници.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.