Последни новини
Home / Законът / Ден последен за номиниране на нов член на ВСС, претендентът – дотук – е един

Ден последен за номиниране на нов член на ВСС, претендентът – дотук – е един

Defakto.bg

Парламентът явно няма да запълни „своята“ квота

До края на деня днес е срокът за номиниране на нов член на ВСС от професионалната квота на следователите. Извънредният избор идва, за да запълни мястото на починалия Евгени Диков. „Новият“ ще довърши неговия мандат до октомври 2022 г.

По закон номинации могат да правят всички следователи, но претендентът дотук е само един. И вероятно ще си остане соло.

По същия начин се разви и професионалният избор на прокурорите, които миналата година избраха наследник на Даниела Машева, която напусна ВСС, за да стане зам.-главен прокурор. На нейно място бе избран единственият кандидат Евгени Иванов – макар че изненадващо, „за“ него гласуваха малко повече от половината от обвинителите в страната  (841 от 1531), а във вота участваха малко над 60 % от тях. С две думи, не се получи чаканата масова подкрепа и това бе публично разчетено като „протестен“ знак.

Кандидадът за квотата на следователите сега е Стефан Петров от НСлС, издигнат от 62-ма магистрати от националното следствие, отдела към специализираната прокуратура, както и от Благоевград. С Евгени Иванов си приличат по участието им в съсловни организации – Иванов бе председател на Асоциацията на прокурорите, Петров е зам.-председател на Камарата на следователите. Асоциацията твърдо подкрепи преди година избора на Иван Гешев, от камарата критики към него нямаше.

Извън това Стефан Петров веднъж вече бе член на ВСС – в по-предния му състав от парламентарната квота (номиниран от ДПС) и участваше във важни кадрови решения, включително за избора на Владимира Янева начело на СГС.

Изборните общи събрания на следователите ще са на 13 и 20 март – на първото ще изслушват претендента (евентуално, претендентите), на второто ще гласуват.

Във ВСС обаче отдавна стои непопълнено и друго място – на Пламена Цветанова, която също напусна съвета, за да стане зам.-главен прокурор. Тя не е член на ВСС от януари миналата година, а бе избрана там от парламента (номинира я ДПС). През изтеклата една година обаче от НС не дадоха знаци да се канят да правят нов избор. А вече не ги и чакаме – мандатът на 44-о Народно събрание приключва. Нищо чудно и новото да не попълни квотата си във ВСС, още повече, че докато се конституира и заработи, ще е останала само една година мандат за доизкарване в съдебния съвет и надали ще има наплив от кандидати.

Но игнорирането на подобен вот е показателно, за отношението към Темида. И говорящо на фона на ставащото и с Инспектората към ВСС. Въпреки че мандатът на главния инспектор Тедоора Точкова изтече на 9 април м.г., а този на инспекторите през март 2020-а, депутатите и до днес не са гласували нов състав на „ревизора“ на Темида.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.