Последни новини
Home / Законът / Консултациите при президента за изборите продължават с парламентарните партии

Консултациите при президента за изборите продължават с парламентарните партии

Defakto.bg

На 12 януаривторник, държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 парламентарно представените политически партии. Срещите са част от консултациите на президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Държавният глава е изпратил покани към всички парламентарно представени партии –  ПП ГЕРБ от 09.30 часа, към БСП от 10.45 часа, към ДПС от 12.00 часа, към ВМРО и НФСБ от 13.15 часа, към ПП „Воля“ от 14.30 часа и към ПП „Атака“ от 15.45 часа.

От ГЕРБ на срещата ще отиде вицепремиерът Дончев.  Корнелия Нинова ще представлява БСП. От ДПС също ще участват в последователните срещи.

Партия „Воля“ също ще уважи поканата, за да чуе аргументите за датата 28 март.  От  „Обединени патриоти“  дадоха аннос, че няма да се отзоват на поканата.

Това, което президентът ще постави пред партиите, са необходимите законодателни промени, които да осигурят правото на глас на карантинираните българи, въвеждане на гласуване по пощата за тези зад граница и регламентиране на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, съобщават от президентството. Тези въпроси най-често са предлагани при проведените до момента разговори при президента с извънпарламентарните партии и българите в чужбина.

В разговора вчера  чрез видеоконферентна връзка се включиха българи от осем държави зад граница – Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Канада, САЩ, Турция и Франция.   Всички участници в срещата бяха единодушни, че е трудно да се прогнозира разпространението на вируса и какви ограничителни мерки ще бъдат предприети от властите в съответните страни в следващите няколко месеца. При по-благоприятни метеорологични условия организирането на избори ще е и по-безопасно за здравето на избирателите, посочиха някои от участниците.

По-голяма част от представителите на българските общности посочиха, че е уместно предвид пандемичната обстановка да се въведе гласуване по пощата в отговор на рестрикциите за движение между градовете в някои държави, както и струпване на гласоподаватели пред малкия брой секции, разкривани зад граница. Бяха лансирани идеите да се използва електронна заявка за получаване на бюлетината, а впоследствие чрез дипломатическите ни служби или кметствата в съответните държави те да стигнат до избирателите, пожелали да гласуват. Предложено бе да се използва дипломатическа поща за транспорта на бюлетините към България. Друга идея е бюлетините да се изпращат по пощата и да се пускат в предварително разкрити секции, което ще намали времето за гласуване и струпването на хора. Вариант е също да се разкрият по-голям брой секции, като своевременно бъдат подадени заявки за това на местните власти. Като решения на проблема с изтичащия срок на валидност на личните документи беше представена идеята за мобилни консулски услуги в големи държави като САЩ.

В дългосрочен план българите зад граница настояват да се създаде многомандатен избирателен район „Чужбина“, както и да се предприеме промяна в Конституцията, за да могат българи с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители.  Българи зад граница настояват и за въвеждане на електронно гласуване, като бъдат предприети необходимите защити за него.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.