Последни новини
Home / Актуално / Омбудсманът: Задържането на майката с бебето й на летището е нарушение Европейската конвенция за правата на човека

Омбудсманът: Задържането на майката с бебето й на летището е нарушение Европейската конвенция за правата на човека

Defakto.bg
Диана Ковачева
По повод  скандалното задържане на летище София майката Катя Махмуд Амие и бебето й  на летище София заради, нашумяло след разследване на Валя Ахчиева  „Българските власти затвориха невинна майка с бебе в килия на летището“, Де Факто запита омбудсмана Диана Ковачева запозната ли е с това безобразие?

Ето и светкавичния подробен отговор от омбудсмана:
Жалбата от г-жа Катя Махмуд Амие беше подадена до омбудсмана на Република България от адвокат Мария Дамянова на 04.01.2021 г. и беше свързана със задържането й заедно с едногодишното й дете на територията на Летище София – Терминал 1 в помещенията за недопуснати лица.  Незабавно след подаване на жалбата експерт на омбудсмана се свърза с адвокат Дамянова на 04.01.2021, която посочи, че майката и детето са задържани с обяснение, че на майката е отнет бежанския статут, а пък детето е лишено от българско гражданство.
Беше поискана справка по телефона от страна на Държавна Агенция за бежанците кога Катя Махмуд е лишена от международна закрила.
На 04.01.2021 г. беше изпратен мейл до Главна Дирекция Гранична полиция предвид спешността и планирано връщане на лицата в Холандия на 05.01 сутринта на случая със следното съдържание:
„В писмо до омбудсмана, адресирано и до Вас се посочва, че лицата не се допускат поради отнемане на бежанския статут на майката, както и отнемане на българско гражданство на детето. При разговор с адвокат на лицата се установи, че на тях не са им връчвани документи за отнемане на бежанския статут от ДАБ, както и че не са уведомявани за процедура и основания за отнемане на българското гражданство на детето. Обръщам внимание още, че съгласно изискванията на ЕКПЧ никой не може да бъде задържан или лишаван от свобода без правно основание, както и че лицата следва да имат право да обжалват законността на задържането своевременно. Предвид гореизложеното се обръщам към Вас с препоръка за задълбочено разглеждане на случая, посочване на правните основания за недопускането им на територията на Република България и преустановяване връщането на лицата до изясняване на казуса“.
На 05.01.2021 г. лицата не бяха върнати. Същият  ден беше проведена среща с бабата на бебето и адвокатката, на която бяха предоставени допълнителни документи по случая.
На 05.01.2021 г. Бяха изпратени две писма до Главни Дирекция Гранична Полиция и до министъра на Правосъдието. В писмото до ГДГП беше посочено, че жалбоподателките са в изключително уязвимо положение, предвид възрастта на детето и липсата на информация относно тяхното положение в страната. Обърнахме внимание, че е разрез с най-добрия интерес на детето, едногодишно дете да живее е продължение на повече от 3 дни на Летище София. Настояхме лицата да бъдат настанени в подходяща среда до окончателно решаване на казуса.
В писмо до министър Десислава Ахладова настояхме за спешна проверка относно причините и правните основания за заличаване на българското гражданство на детето, както и относно надлежното уведомяване на майката и спазването на законовите процедури.
На 06.01.2021 г. експерти на омбудсмана от Дирекция Права на детето и НПМ посетиха лично майката и детето на Летище София, проведохме разговори с тях. Беше установено, че нямаше подходящи условия за пребиваване на малко дете, макар и условията да бяха прилични.
В тази връзка беше изпратена препоръка до министъра на транспорта и до изпълнителнителния директор на Летище София, в която се посочва следното:
„Във връзка със законовите правомощия на омбудсмана на Република България като независим мониторингов орган за защита на правата на децата и с оглед данните за дълъг период от време, в които се е наложило едногодишно дете да престои в тези помещения, експерти на омбудсмана на 06.01.2021 г. посетиха жалбоподателката и нейното дете. В рамките на посещението беше установено, че помещенията не са пригодени за майки с деца, както и за хора с увреждания. Няма осигурена възможност за къпане на децата, приспособления за тях (напр. кошара), както и достатъчно място за разходки на открито, което причинява сериозни трудности, особено при по-продължителен престой, както се установи при проверката на случая на г-жа Амие и дъщеря й. Затварянето на детето в непригодено помещение, липсата на дастатъчно чист въздух, определено водят до нарушаване на неговите права и най-добър интерес. Предвид гореизложеното и на основание чл.19, ал. 1, т.4 от Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за обстойна проверка на случая, както и за обмисляне на възможността за обособяване на помещение за недопуснати лица, което да отговаря на потребностите на майки с деца, както и на хора с увреждания“.
На 07.01.2021 г. майката и детето заминаха за Холандия.
Омбудсманът ще продължи с разглеждането на случая, след получаване на писма от проверки.
По информация на  Де Факто по случая за  българската държава се задава сериозен съдебен проблем.  С предизвестен изход.  Случилото се има своите поименни отговорници, които  бездушно и безморално едностранно и без обяснения, са обрекли една майка и невръстното й дете на страдания.  В една европейска държава това е срам.  И варварска полицейщина. Не за първи път. 
Единственият орган,  останал на висотата на правомощията си по случая е омбудсманът.  Но кой знае защо не е чут дори от министъра на правосъдието!
Отговорността на длъжностните лица е лична, а не размита в колективни оправдания, време е да се разбере това.  Стига вече толкова! 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.