Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата задържа обвиняем за домашно насилие и побой над 9-годишно дете и закана за убийство

Прокуратурата задържа обвиняем за домашно насилие и побой над 9-годишно дете и закана за убийство

Defakto.bg

На 11 януари 2021 г. прокурор от Софийска районна прокуратура е привлякъл  към наказателна отговорност обвиняем ( Й. Д.)  за побой над 9-годишно дете в условията на домашно насилие ( престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1 от НК), както и за отправяне на закана с убийство – престъпление по чл.144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК.

Мъжът е обвинен в това, че на 10  януари 2021 г. около 22,20 часа в ж.к. „Гоце Делчев“, гр. София, е причинил на пострадалия М. Д., на 9 години телесна повреда, изразяваща се в отток на рамото, охлузване и кръвонасядане на лявата мишница, наранявания,  довели до временно разстройство на здравето.  Деянието е извършено в условията на домашно насилие, съобщава държавното обвинение. По смисъла на закона, тя е „лека“.

На Й. Д. е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата до 10.01.2021 г. в ж.к. „Гоце Делчев“, гр. София, се е заканил с убийство на пострадалата Р. Я., с думите: „Ще те гръмна с помпа в гърдите“, като ѝ нанасял системен побой, и тази закана  би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Престъпленията, за които Й. Д. е привлечен като обвиняем, са наказуеми с „лишаване от свобода“.

Заради високата обществена опасност на деянията, прокурорът е постановил задържане на обвиняемия Й. Д. за срок до 72 часа. Предстои на 13 януари  да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.