Последни новини
Home / Законът / Дама е кандидат № 5 за европейски делегиран прокурор (допълнена)

Дама е кандидат № 5 за европейски делегиран прокурор (допълнена)

Defakto.bg

Дарина Косева е петият поред кандидат, внесъл документи за европейски делегиран прокурор. Тя бе и първата дама в тази надпревара. По-късно бяха оповестени още две претендентки, с тях кандидатите станаха седем.

Косева е прокурор от Софийската районна прокуратура, завършила е „право“ във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Там през 2019 г. й е присъдена научната степен „доктор по наказателно право“, дисертацията й е на тема „Длъжностното присвояване според българското наказателно право“.  От 2010 г. е прокурор в СРП, преди това е работила като публичен изпълнител и юрисконсулт в дирекцията на НАП във Велио Търново, била е и младши експерт в Агенцията за държавни вземания – Русе. Прокурор от Националната прокурорска мрежа за международно правно сътрудничество, подпомага обвинителите от СРП при изготвяне и депозиране на молби за правна помощ и европейски заповеди за разследване.

В мотивационното си писмо заявява, че интересите й са насочени предимно към правната уредба на т.нар. икономически престъпления, старае се непрекъснато да обоганява познанията си, включително и чрез стажове и обучение в чужбина (Франция, Полша, САЩ). Изтъква, че престъпленията, които ще разследва Европейската прокуратура – присвоявания, пране на пари, корупционни престъпления и др, са предмет на сложни разследвания, които изисват от прокурора да бъде добре подготвен.

Европейските делегирани прокурори за България ще са 10 от общо 140 за всички 22 държави по регламента. Разбра се и че за мандата си в Европейската прокуратура те няма да се занимават с национални дела. Срокът за подаване на документи за участие в процедурата за подбор изтича идния понеделник. После Прокурорската колегия на ВСС ще извърши подбор, но последната преценка е на Лаура Кьовеши, която ще назначи делегираните прокурори.

Кандидадите досега бяха Димитър Младенов (СГП), Пламен Петков (районен прокурор на Сливница), Бойко Атанасов (следовател в отдела на СГП), Вихър Михайлов (военен следовател, София).

Още две претендентки

Кандидат № 6 е Светослава Пенчева от Районна прокуратура – Пловдив. Тя е завършила УНСС, била е юрисконсулт в ТБ „Алианц България“, прокурор е от 2009 г. В мотивационното си писмо сочи, че почти изцяло работата й първо като младши прокурор, после като магистрат в РП-Пловдив е била свързана с икономически престъпления, голямата част от които с трансграничен елемент.

Следващата претендентка е Светлана Шопова-Колева от СГП. Завършила е СУ „Св.Климент Охридски“, както и две магистърски програми „Право на ЕС“ – в СУ и в университета в Нанси с дипломна работа на тема „Европейската прокуратура“. Прокурор е от 2009 г., от 2015 г. е в Софийска градска прокуратура. Преди това е работила в международната дирекция на Министерство на правосъдието.

Сред мотивите си да участва в подбора изтъква академичната си подготовка, както и практическия опит. В момента е в отдел „Специализиран“ на СГП, който наблюдава делата от голям обществен интерес, срещу магистрати и висши държавни служители.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.