Последни новини
Home / Законът / Заради ескалацията на домашно насилие: Нови мерки за защита, национална комисия и централен регистър

Заради ескалацията на домашно насилие: Нови мерки за защита, национална комисия и централен регистър

Defakto.bg

Това предвижда проект на МП, пуснат за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане редица изменения в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) след изострянето на този проблем в условията на пандемията. Измененията са продиктувани от необходимостта да се отстранят слабости и пропуски в действащата нормативна база и за  изпълнение на препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека. Това съобщиха от МП.

Срокът за обществено обсъждане е до 27 януари.

Вносителите сочат голямото нарастване на постъпилите сигнали за домашно насилие на тел. 112 през последните месеци, като за времето от 1 март 2020 г. до 13 март 2020 г. (включително) общо за страната са подадени 819 сигнала, а за периода от 13 март 2020 г. до 13 май 2020 г. (включително) общо за страната са подадени 4 875 сигнала. Това показва увеличение на постъпилите сигнали за домашно насилие само през последните три месеца с 4056 броя.
Наблюдава се и увеличаване на броя на издадените заповеди за защита, като за периода януари – май-2017 г. техният брой е 2440, за същия период през 2018 и 2020 г. съответно техният брой е 2 981 и 3 240. Броят на издадените заповеди не е равен на броя на защитените лица, тъй като в повечето случаи с една заповед за защита се защитават правата на две, три или повече лица.
По последни данни от Министерството на вътрешните работи през 2020 г. се наблюдава увеличение на броя на пострадали деца. Сравнителният анализ показва, че за 2019 г. пострадалите деца от домашно насилие са 658, а за периода от 1 януари 2020 г. до
30 ноември 2020 г. техният брой вече е 823.

Проектът предвижда въвеждане на следните нови мерки за защита от домашното насилие:
– забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна или обикновена поща и факс, както и чрез всякакви други средства и системи за комуникация;
– насочване на пострадалите деца към специализирани услуги за защита на деца, жертви или свидетели на насилие;
– задължаване на извършителя да посещава програма за лечение на зависимости в случаите, в които е установено, че употребява наркотични или психоактивни/психотропни/ вещества, алкохол или друго упойващо вещество или друг вид зависимости;
забрана за издаване на разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на взривни вещества, на оръжия, на боеприпаси и на пиротехнически изделия по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия или прекратяване на валидността на издадено разрешение за срок, определен от съда.

Разширява се кръгът на пострадалите, които могат да потърсят защита. Към тях се добавят  тези, за които се предполага, че са бременни от извършителя на насилието, както и лице, което е съпруг или бивш съпруг на извършителя.

Предвижда се също производството за защита да може да се образува и по искане на прокурора.

Проектът предвижда създаване на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие начело с вицепремиер, в която участват зам.-министри на вътрешните работи, труда и социалната политика, на правосъдието, външните работи, здравеопазването и др. В комисията участват и заместници на председателя на ВКС и на главния прокурор, определени от тях. В заседанията също могат да участват омбудсманът, депутати и др.

Предвижда се и създаването на Централен регистър за случаите на домашно насилие.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.