Последни новини
Home / Законът / И на първо, и на второ четене: Търговците на едро отпаднаха от закона срещу прането на пари

И на първо, и на второ четене: Търговците на едро отпаднаха от закона срещу прането на пари

Defakto.bg

Удължиха срока за предложения за специалния прокурор, който ще разследва Главния

Търговците на едро няма да са задължени субекти по закона срещу изпирането на пари. Те няма да извършват комплексни проверки на клиентите, да събират и разкриват информация за съмнителни сделки и операции и т.н.

Това гласува днес парламентът в първия си работен ден за 2021-а година. Проектът на Красимир Ципов, Пламен Нунев, Маноил Манев и Александър Иванов (всички от ГЕРБ) е минал през вътрешната комисия на НС в средата на декември и бе приет сега и на първо, и на второ четене. И то без дебат. При окончателното, второ гласуване таблото отчете 78 „за“, 3 „против“ и 14 „въздържали се“.

Любопитното е, че по същия закон има и проект на МС, в който също се предлага отпадане и на търговците на едро, и на други задължени субекти – сред тях са органите по приватизация, презастрахователи, възложители на обществени поръчки, министри и кметове при сключване на концесионни договори. Правителството предлага също изключването и на всички професионални спортни клубове, без футболните. В същото време КПКОНПИ отказа да съгласува този проект именно в частта за търговците на едро, презастрахователи, министри и кметове.

В мотивите си по приетия днес проект – само за търговците на едро – Ципов и група заявяват, че в закона нe ce пpaви paзгpaничeниe cпopeд видa и cтoйнocттa нa cтoĸaтa, ĸoeтo пocтaвя бългapcĸитe тъpгoвци в пo-нeблaгoпpиятнo пoлoжeниe cпpямo eвpoпeйcĸитe им ĸoлeги. Ocвeн тoвa eвpoдиpeĸтивaтa cpeщy изпиpaнeтo нa пapи oт 2015 г. нe вĸлючвa изpичнo тъpгoвцитe нa eдpo, a пocтaвя изиcĸвaнeтo зa “дpyги лицa, тъpгyвaщи cъc cтoĸи, ĸoгaтo извъpшвaнитe или пoлyчaвaнитe плaщaния в бpoй ca в paзмep нa 10 000 eвpo или пoвeчe”, ce coчеше в мoтивитe.
B cъщoтo вpeмe Зaĸoнът зa oгpaничaвaниятa нa плaщaниятa в бpoй, тeзи cyми в Бългapия ca oгpaничeни дo 10 000 лeвa, paвнявaщи ce нa  5 112,92 eвpo пo фиĸcиpaния oбмeнeн ĸypc нa БHБ, тo ecт нямa ĸaĸ в cлyчaя дa e нaлицe изиcĸвaнeтo нa eвpoдиpeĸтивaтa.

Предложения за „специалния прокурор“ – до 19 януари

Красимир Ципов

По инициатива отново на Красимир Ципов депутатите удължиха срока за предложения за второ четене по допълненията в НПК, а чрез тях и в Закона за съдебната власт.

Става дума за проекта на ГЕРБ и Обединени патриоти, въвеждащ фигурата на „прокурор по разследването срещу главния прокурор“, който трябва да има поне 12 г. стаж, ще е със свой 7-годишен мандат, няма да се подчинява на вишестоящите от ПРБ, ще се предлага от поне шестима от Прокурорската колегия на ВСС и ще се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

Той бе приет на първо четене на 18 декември м.г., а опозицията обяви, че това е проект за „алтер егото“ на Иван Гешев или за „Гешо Иванов“. Самата ПРБ се обяви срещу проекта, отрицателни становища изпратиха от БХК и Антикорупционния фонд. А представители на Венецианската комисия бяха в недоумение кой точно проблем решава поредната инициатива на управляващите.

Предложението на Ципов днес дойде, тъй като срокът за предложения за второ четене изтичаше на 14 януари, утре. А дотук няма нито едно предложение от депутати.

Новият срок е до 19 януари.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.