Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ с два иска срещу Емилиян Гебрев и сина му за близо 16 милиона, делата тръгват

КПКОНПИ с два иска срещу Емилиян Гебрев и сина му за близо 16 милиона, делата тръгват

Defakto.bg

Два иска срещу Емилиян Гебрев и сина му Христо за гражданска конфискация е внесла КПКОНПИ в Софийския градски съд. Общата им стойност е за близо 16 милиона лева. Това установи проверка на Де факто.

За първия иск – общ срещу бащата и сина, за 13 милиона лева, в който се претендира отнемане на имоти и авоари, информирахме преди повече от година и половина.

Но се оказа, че има и втори. Той е само срещу Христо Гебрев, за 2 853 693 лева, по него се иска гражданска конфискация основно на недвижими имоти.

Претенциите на КПКОНПИ са от май и ноември 2019 г., заседанията в СГС по казусите тръгват сега. Делото по иска срещу Христо Гебрев е насрочено за 1 февруари, по общия иск срещу него и баща му – за 14 юли. За тях от КПКОНПИ не са пращали съобщения.

Сотир Цацаров

Комисията, оглавявана преди от Пламен Георгиев, а вече от Сотир Цацаров, е проверявала двамата по повод брадата вече сага с обвиненията срещу Емилиян Гебрев (собственик на оръжейното дружество „Емко“), тръгнала още през 2017 г. заради придобиването от него и на русенския завод „Дунарит“.

Разследването на спецпрокуратурата е за организирана престъпна група, в която впоследствие е включен и синът му Христо. В началото на 2019-а  обвинението на Емилиян Гебрев бе „прецизирано“ – за ОПГ за пране на пари, свързано с източването на КТБ. Направената от прокуратурата връзка е, че навремето „Дунарит“ бил купен от кръга около Цветан Василев с изпрани пари, а Гебрев го знаел. Обвинения по този казус получи и адвокат Лазар Карадалиев, а претърсването на адвокатските офиси и домове вдигна гилдията на крак. Битката за „Дунарит“ публично бе свързана с апетити на кръга около Делян Пеевски за придобиването на оръжейния завод, а КЗК, след като първоначално не видя нищо нередно, впоследствие забрани покупката на от собственика на „Емко“, защото щял да се образува конгломерат.

За последно по повод Емилиян Гебрев от прокуратурата пък уведомяваха за развоя на друго дело, свързано с опита за отравяне на него, сина му и търговския директор на „Емко“ през 2015 г. През януари 2020 г. за опита за убийство бяха повдигнати обвинения на трима руски граждани, впоследствие ПРБ разпространи техни снимки и имена (единият, според публикации, е служител на ГРУ). През септември 2020 г. това дело бе спряно, а прокуратурата обяви, че Гебрев бил премълчал за предишни три покушения.

Що се отнася до исковете на КПКОНПИ развоят по тях е следният.

За претенцията на комисията към Емилиян и Христо Гебреви (за 13-те милиона лева) в закрито разпоредително заседание от 13 януари т.г. съдът е дал ред указания на КПКОНПИ.  Сред тях да посочи имуществото, включително и наличните средства в брой и по сметки на Емилиян Гебрев в началото на проверявания период и да уточни основанията си да претендира отнемане на сума за покупка на акции. При неизпълнение на тези указания искът ще бъде върнат. Освен това СГС е допуснал автотехническа и съдебно-оценителни експертизи.

По делото срещу Христо Гебрев (за 2 853 693 лева) са разменяни книжа и е представяна данъчна оценка. Първото заседание по него е било насрочено за 16 ноември м.г.

Нови искове

Днес от КПКОНПИ информират, че на първото си заседание за 2021-а година са приели решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество в размер на 1 821 203 лв. Решенията включват и искове за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства, на обща стойност 446 731.60 лв.

В Окръжен съд – Кюстендил се внася иск срещу Спас Василев, на стойност 60 051.88 лв. Той е обвинен от прокуратурата в измама – за това, че в периода 2016 – 2017 г. е въвел в заблуждение 7 лица с твърдението, че ще им осигури изгодни самолетни билети.

В Окръжен съд – Ловеч се внася иск срещу Павел Александров, на стойност 147 090.27 лв. Претендира се и един недвижим имот. Александров е обвинен от прокуратурата в това, че през 2015 г., в качеството си на длъжностно лице – директор на Център „Фонд за лечение на деца“, е сключил договор с фирма, без да проведе обществена поръчка, като от тези му действия биха могли да настъпят немаловажни вредни последици.

В Окръжен съд – Видин се внасят два иска – срещу Евтим Стефанов и срещу съучастничката му Десислава Емилова. Искът срещу Стефанов е в общ размер на  466 534.28 лв. КПКОНПИ претендира и отнемане от него на 2 недвижими имота и 3 автомобила. Стойността на иска срещу Емилова е 88 223.28 лв., като се претендира и отнемане на 1 автомобил. Стефанов е обвинен от прокуратурата за това, че в периода 2011 – 2013 г., в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на Сдружение „Агенция за регионално развитие и бизнес-център – Видин“ е присвоил чужди парични средства на МРРБ и средства от фондове на Европейския съюз, отпуснати за финансиране на трансгранични проекти между България и Румъния и между България и Сърбия. Според обвинението, той е съставял неистински официални документи, за да удостовери възникналото право на плащане. Емилова е с обвинение в съучастие за това, че е улеснила действията на Евтим Стефанов, като е използвала неистинските официални документи.

В Окръжен съд – Хасково се внасят три искови молби срещу участници в организирана престъпна група, обвинени за изнудване и извършване на финансови сделки без разрешение. Общият размер на исковете е 686 495.29 лв., с претенции и за отнемане на 12 недвижими имота и 5 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Пловдив се внася иск срещу Димо Петров, на стойност 372 808.07 лв., като се претендира още отнемането на 5 недвижими имота и 2 автомобила. Той е обвинен от прокуратурата като съучастник при използване на лица за развратни действия.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.