Последни новини
Home / Законът / Задържани са петима за безредиците в Мездра, образувано е дело за хулиганство

Задържани са петима за безредиците в Мездра, образувано е дело за хулиганство

Defakto.bg

По повод вчерашните  безредици пред дома на задържания за смъртта на 8-годишното дете в Мездра, Районна прокуратура-Враца е образувала  досъдебно производство  за хулиганство и повреждане на имущество – престъпление по чл. 325 и чл. 216 от НК.  Материалите по делото са докладвани на наблюдаващ прокурор при ТО-Мездра към РП-Враца, с оглед преценка на събраните на този етап доказателства, посочва прокуратурата.

До момента са установени и задържани пет лица по Закона за МВР, съпричастни към извършените деяния, се казва в съобщението.

Вчера по голяма група хора предизвика сблъсъци дома на мъжа, обвинен за смъртта на 8-годишното дете, което беше открито мъртво и разсъблечено в града.  В щурма участваха  30-40 души, които след пристигането на полиция се разбягаха из съседните улици.  Две коли бяха обърнати и два прозореца – счупен.  Протестиращите настояват делото за смъртта на детео да бъде за убийстов, а не за смърт по непредпазливост.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени.  По досъдебното производство е извършен оглед на местопроизшествието в гр.Мездра, ул.Сливница №6, разпитани са 12 свидетели, назначена е  техническа експертиза, както и оценителна за установяване размера на причинените имуществени щети и др.

Продължава издирването от органите на МВР на неустановените до момента лица, съпричастни към престъпленията, посочва обвинението.

По рано  Районна прокуратура-Враца съобщиче по повод разследването на смъртта на 8-годишно момче в Мездра е образуваното досъдебно произовдство е по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.  На обвиняемият Д.Й. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Районен съд- Мездра от 11.01.2021 г.

До моментта са извършени следните действия по разследването, сочи прокуратурата: оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия по реда на чл. 223 от НПК.  Както и четири претърсвания и изземвания от имотисе в гр. Мездра и в околни села. В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в гр. Мездра.

Иззети са мобилни апарати, ползвани от Д.Й., а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишния Т.Т.

По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.

Внесени са искания по чл.159а от НПК за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството.

Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Д.Й, посочва прокуратурата.

На финала ръководството на Районна прокуратура-Враца отбелязва, че няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване. Дядото на загиналото дете, Тома Томов,  бивш прокурор, изрази недоволството от разследването на злощастното събитие.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.