Последни новини
Home / Законът / Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Defakto.bg
Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в случай, че държавата не откликне на направени от нея мотивирани искания за увеличение на размера на нормативно признатите разходи.
Това обяви с решение  днес Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) и  припомня, че исканията са направени още през месец март и ноември миналата година.
Тогава от  адвокатурата изпратиха писма до председателя на 44-то Народно събрание, до министър-председателя, до финансовия министър и председателя на комисията по правни въпроси в парламента с настояване да бъде намалена даначната тежкст на адвоките заради противоепидемичната обстановак.   Според  действащия чл. 29, ал. 1, т. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица свободните професии, сред които попадат и адвокатите, могат да намалят придобитият доход с разходи за дейността с едва 25 %.
По-рано през тази седмица подобно искане отправи и Софийският адвокатски съвет, което беше разгледано на днешното заседание. Столичните защитници настояха  за промени в данъчния  режим на адвокатите и увеличение на нормативно признатите им разходи от 25 на 40 %, така както това е направено  за писатели, художници, артисти и др. свободни професии. 
Най-голямата адвокатска колегия в страната предупреди, че ако отнова  исканията им бъдат пренебергнати и не се предприемат конкретни мерки, адвокатите  ще бъдат принудени да преминат към ефективни протестни действия. „Евентуалното блокиране на осъществяване на правната помощ и неявяване по дела и предварителни производства ще има широк обществен и международен отзвук и ще демонстрира, че имаме решимост да отстояваме правата си“, предупредиха те в писмо председателя на НС Цвета  Караянчева.         „Ако до 22 януари нашите справедливи искания за пореден път бъдат игнорирани, Софийският адвокатски  съвет обявява готовност за координирани ефективни протести заедно  с всички адвокатски  колегии от страната“, заяви пред Де Факто председателят на САК ИВайло Данов.
Висшият адвокатски съвет е на мнение, че  след като държавните институции отчитат затрудненията на ред трудещи се граждани, както и за търговците – били те физически или юридически лица,  е редно да отчитат и затрудненията на самоосигуряващите се лица и да предприемат съответните мерки за облекчаване на тежестта върху тях, породена от условията за работа в следствие на пандемията от COVID-19.

Исканията досега на ВАдС:

1. Искане на Висшия адвокатски съвет – изх. № 354/31.03.2020 г. до Председателя на Народното събрание и Председателя на Комисията по правни въпроси при 44-тото Народно събрание. 2. Искане на Висшия адвокатски съвет – изх.№ 1212/24.11.2020 г. до Председателя на Народното събрание и до Комисията по бюджет и финанси при 44-тото Народно събрание. 3. Искане на Софийския адвокатски съвет – изх. №305/12.01.2021 г.

Видяно от Адв. Красимир в 18:09 ч.
Аа

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.