Последни новини
Home / Законът / Вижданията на кандидата за ВСС: Критики на един „скандален“ министър (Христо Иванов), конкурси само на входа на Темида, повишения по предложения на шефовете

Вижданията на кандидата за ВСС: Критики на един „скандален“ министър (Христо Иванов), конкурси само на входа на Темида, повишения по предложения на шефовете

Defakto.bg

Документите на единствения кандидат за ВСС от професионалната квота на следователите Стефан Петров бяха публикувани на страницата на съвета. Както е известно, той бе номиниран от 62-а следователи от НСлС, отдела на специализираната прокуратура, както и от Благоевград.

Изслушването на Петров от Общото събрание на следователите ще е на 13 март, а гласуването – на 20 март. Преди това има ред процедурни стъпки, включително и обявяване на допустимостта на кандидатурата.

Публикуваните днес документи са автобиография, декларации за несъвместимост, концепция, имуществена декларация.

В концепцията има няколко основни момента, говорящи за възгледите и нагласите на кандидата, който вече бе член на ВСС в мандата на първия постоянно действащ състав (2007 – 2012 г.). Мисията на колективния орган, а и на неговите членове е да са стожери на независимостта, функциите им – да кадруват, да бюджетират, да вземат решения за числеността на магистратите, съдебната география, информационните технологии и др.

Сред мотивите да се кандидатира Стефан Петров изтъква „опита ми като бивш член на ВСС и желанието ми да се чува гласът на следователите там, което да доведе до правилни кадрови и други решения за тях“. Заявава и че е един от предложителите на кандидатурата на Евгени Диков, чийто мандат трябва да се довърши и е съгласен с голяма част от неговата концепция. Като: „Съгласен съм със становището му, че мястото на прокуратурата и на следствието е в съдебната система и критиките му по отношение на един скандален министър на правосъдието (изключен като адвокат и никога не е бил магистрат), който в неприетия вариант на актуализираната стратегия за съдебна реформа подлагаше под съмнение мястото на прокуратурата в съдебната система, а за следствието предвиждаше „трайно решение за статута на следователите“. Извън това е съгласен с вижданията на г-н Диков за модерната и ефективна наказателна политика, неравномерната натовареност и необходимостта от нова съдебна карта, използването на модерни информационни технологии, проблемите с вещите лица и експертизите

За независимостта на съдебната власт заявява: тя е най-отдалечена от останалите и политически независима, не е тъждествена на правораздаването, което е специална функция, осъществявана само от съда и е краен акт, предшестван от ред други. Ако прокуратурата бъде извадена от нея, това ще е дълбоко погрешно и чисто политическо решение. Цитира тълкувателното решение на КС от 2003 г. за баланса на конституционно установените органи и формата на държавно управление. Говори за правата на човека и „заиграването“ с тях. Заключава: само оставането на прокуратурата в съдебната власт би запазило нашата крехка демокрация.

За кадровата политика предлага да се въведе (законодателно) конкурс само на входа на системата, за младши магистрати и за първоначално назначаване. Повишаването и преместването да стават по предложение на административния ръководител до съответната колегия на ВСС. Предложенията на административните ръководители да са основани на атестациите на магистратите и становищата на общите събрания на по-горните органи, където най-добре познават работата им. А номинации за административни ръководители да правят и  по-горните шефове, тъй като в момента по места има липса на кандидати за тези длъжности.

Ще се противопоставя на неаргументирано съкращаване на щатни бройки на следователи в НСлС и окръжните отдели, както и на администрациите към тях. От 1 януари 2016 г. до 1 януари 2021 г. броят на следователите в НСлС е намалял от 90 на 60. Смята, че на освободените бройки в НСлС трябва да се обявяват конкурси, за да навлизат млади хора, най-големият бич за професията е да нямаш перспектива за развитие.

И още: Най-важният избор до края на мандата на този ВСС е на нов председател на ВКС. Ако бъде избран, като член на Прокурорската колегия не може да участва в номинирането (само членове на Съдийската колегия могат), но при гласуването ще държи кандидатите да изложат становището си за мястото на прокуратурата и следствието в съдебната система и за отношението към следователите.

По отношение на бюджет и финанси – трябва да се преразгледа практиката за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения само в края на годината и то при наличие на бюджетни икономии. При наличието на месечно отчитане на изпълнението на бюджета може да се вземе решение на определени периоди да се изплаща допълнително възнаграждение на магистрати и служители за постигнати високи резултати, както е в изпълнителната власт.

За съдебната карта – приветства реформата в прокуратурата, но не и липсващата в съда, дава примери с цената на делата в РС-Малко Търново (1254 лв) и в РС-Бургас (104 лв), през 2010 г.

Друго предложение е законово да се разширят контролните функции на директора на НСлС и зам.-главен прокурор за методическо управление и контрол на следователите в страната, както и при организиране на обучението на следователите.

Спрял се е и на евентуален конституционен ремонт. Ако се прави нова Конституция, един от същностните въпроси трябва да е преминаването от триинстанционно към двуинстанционно съдебно производство, смята Стефан Петров.

В имуществената декларация  е посочил апартамент от 75 квадрата в София, купен през 2019 г., СИО. Къща с двор и гараж в Старо село, община Тутракан, по наследство. Вила в Свидня от 2009 г. Три банкови влога от 4 000 лева, 18 630 лева и 15 984 евро, от заплати и продажба на гараж. Съпругата му има 4 влога в лева, най-голямата сума е 6 690 лева. От деклрацията не личи той и съпругата му да имат автомобили.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.