Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет „категорично несъгласен“ с проекта за специалния прокурор, който ще разследва Главния

Висшият адвокатски съвет „категорично несъгласен“ с проекта за специалния прокурор, който ще разследва Главния

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет изразява категорично несъгласие с предлаганите от управляващите законодателни промени за специалния прокурор, който ще разследва Главния. Това се казва в петото поред становище по проекта, публикувано на страницата на Народното събрание.

Дотук последните идеи на ГЕРБ и Обединени патриоти за преодоляване на практическата ненаказуемост на обвинител №1 заради липсата на адекватни гаранции за провеждане на обективно и пълно разследване срещу него, заради което сме и под наблюдението на Комитета на минстрите на СЕ, получи одобрение само от Министерството на правосъдието. Становища „против“ изпратиха от самата ПРБ, от Българския хелзински комитет и от Антикорупционния фонд.

Както е известно, проектът за НПК (а оттам и за ЗСВ), приет на първо четене на 18 декември м.г., cъздaвaнeтo нa “пpoĸypop пo paзcлeдвaнeтo cpeщy глaвния пpoĸypop”, ĸoйтo нямa дa ce пoдчинявa нa вишecтoящитe в ΠPБ, тpябвa дa e c 12 гoдини cтaж, щe имa cвoй 7-гoдишeн мaндaт, щe ce пpeдлaгa oт шecтимa oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC и щe ce избиpa oт Πлeнyмa нa BCC c oбиĸнoвeнo мнoзинcтвo oт 13 “зa” в 25-члeнния cъвeт. От ГЕРБ дадоха категорична заявка процедурата за избор на „специалния“ прокурор да започне в техния мандат, а тази седмица срокът за предложения за второ четене бе удължен до 19 януари.

Вносителите са били подведени от ограничения обхват на тълкувателното решение на КС, че надзорът за законност и методическо ръководство на главния прокурор върху всички обвинители не включват случаите, когато се проверяват и разследват сигнали срещу самия него. И са потърсили „фрагментарен и палиативен отговор“ за обективното и безпристрастно разследване, заявяват адвокатите. В същото време е необходимо всеобхватно законодателно решение, предшествано от адекватни конституционни промени в структурата на ВСС.

От ВАдС изтъкват три основни проблема.

Първо, абсолютно неприемливо е предложението за назначаване на прокурор по разследването срещу главния прокурор, т.е. номинирането, да се ограничи в рамките на Прокурорската колегия на ВСС (от шестима от членовете й). Цели се решаване на кардиналния проблем за справедливостта на наказателния процес, а не за честността на отделна наказателна процедура, става дума за интересите на цялото общество, което надхвърля институционалния интерес на прокурорската институция да преследва ефективно всичи престъпления, заявяват адвокатите. Затова ограничения за членовете на ВСС, които могат да издигат кандидатури, не трябва да се въвеждат, категорични са те.

Второ, европейските експертизи вече са поставили въпроса за опасността за реалната независимост на прокурора по разследването срещу Главния. Защото като обвинител от системата на ПРБ той същевременно ще ръководи и други разследвания, поставени под надзора и методическото ръководство на главния прокурор.

Трето, проектът предвижда „специалния“ прокурор да бъде избиран за срок от 7 години. Този мандат обаче не е обвързан с възникването и изтичането на мандата на самия главен прокурор, изпълняващ правомощията си към момента на избора. На практика е реална възможността мандатът на специализирания прокурор да изтече преди да приключи започнатото от него разследване срещу Главния, а мандатът на разследвания главен прокурор да продължи да тече. Експертите на СЕ третират такава ситуация като потенциална заплаха за независимостта на магистрата в контекста на българските условия.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.