Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Приеха правила за получаване на втора пенсия

На първо четене: Приеха правила за получаване на втора пенсия

Defakto.bg
Хасан Адемов

Родените след  31 декември 1959 г., ще  избират три начина за получаване на втора пенсия – еднократно, разсрочено или пожизнено. Това гласува на първо четене мнозинството в парламента  с поправките в Кодекса за социално осигуряване.  Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Промените са  възможност за лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Периодът  ще се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

От ДПС и БСП се въздържаха при гласуването с мотива, че поправките не са съобразени с препоръките на регулаторния орган – Комисията за финансов надзор.

В началото на реформата в пенсионната система по-детайлно беше уредена фазата на натрупване, докато фазата на изплащане през всичките тези години остана непокътната, а тя съдържа противоречиви текстове, които в последния момент, както се казва в 12 без 5, трябва да бъдат уредени, защото септември месец първите жени, родени 1960 г., ще имат право на тази допълнителна пенсия“, ковентира по-рано пред  БНР Хасан Адемов, председател социалната комисия.  Сагата около този законопроект продължава повече три години, с няколко работни групи, каза той.

По време на съгласувателните процедури в Министерския съвет не са приети предложенията на Комисията за финансов надзор с аргумента, че техните предложения могат да се включат на следващ етап като надграждащи мерки, след анализ до края на 2025 г. на приложението на този проект на правителството, каза  Адемов.

„За нас е изключително странно защо този проект, след като по него имаше приличен консенсус още преди година и половина, се внася в 12 без 5 и сега по бърза писта този проект трябва да бъде приет“, коментира Хасан Адемов.

Предложенията на Комисията за финансов надзор биха променили изцяло философията на предложения законопроект, подчерта Адемов. Предложенията на КФН са 34 страници.  Изискванията за по-висока капиталова адекватност на пенсионно-осигурителните дружества означават нова философия, която изисква ново съгласуване, допълни той. „В краткото време до края на този мандат няма как да влязат тези текстове.“

Относно намаляването на коефициента на редукция на първата пенсия заради втората, Адемов уточни, че „тези, които са се пенсионирали през последната година с по-високия коефициент на редукция, имат право сега отново да си прехвърлят парите в НОИ, за да могат за получат по-реалния размер на пенсията с актуалния коефициент“.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.