Последни новини
Home / Законът / Ремонт в Съдебната палата докара паника за „зачернени“ витражи

Ремонт в Съдебната палата докара паника за „зачернени“ витражи

Defakto.bg

Снимка на буквално „зачернени“ витражи на Съдебната палата в София, разпространена в социалните мрежи, роди буря от въпроси, недоумения, тревоги.

Кадърът е от втория етаж на палатата, паметник на културата и знаменитите витражи изглеждат унищожени, замазани с черна боя.

По-късно от Софийския апелативен съд (чийто председател вече отговаря за стопанисването на историческата сграда) успокоиха: витражите са непокътнати, зрителната измама е заради обезопасяване със строителни пана и плътни найлони заради текущи ремонти във вътрешните дворове на палатата.

Приложиха и снимки.

Съобщението:

Във връзка с журналистически запитвания за прозорци с витражи в сградата на Съдебна палата – София, които били боядисани с черна боя и увредени, съобщаваме, че това не отговаря на истината.

Проверка на място на прозорците с витражи показа, че става въпрос за частично затъмняване на дневната светлина, влизаща през витражите, тъй като прозорците са обезопасени със строителни пана и плътни найлони заради текущи ремонти във вътрешните дворове на сградата.

Прегради заради ремонта

На места, където светлината е по-силна, ефектът се получава заради частично откъснати от последния силен вятър найлони или по-висока част на прозорците, които не са покрити с платна и найлони.

Няма причинени замърсявания, нито увреди на витражите вследствие на човешка дейност. Разпространени из социалните мрежи снимки, придружени с твърдения, че някой е боядисал витражите в съдебната палата с черна боя, не отговарят на истината. Прилагаме снимки, от които може да се види ясно, че при отваряне на прозорците и осветяване на витражите, те изглеждат по същия начин, по който изглеждат онези, които не са затъмнени изкуствено от предпазни пана и найлони, поставяни заради ремонтните дейности. След приключването им в Съдебна палата – София почистването на витражите ще бъде възложено на специалисти от Художествената академия.

На снимката горе: строителен найлон, затъмняващ витража.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.