Последни новини
Home / Законът / Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Defakto.bg
Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика
Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите мандати на главния инспектор и съдебните инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), както и на бездействието от страна на Народното събрание да изпълни конституционно предвиденото си задължение да избере нов състав на ИВСС.
Предвиденият в Конституцията мандат на главния съдебен инспектор е 5 години и след като е изтекъл, това означава, че длъжността е вакантна. Това е така, тъй като за нея не е предвиден принцип за непрекъснатост и за продължаване на срока за заемането ѝ. В този смисъл е и Решението на Конституционния съд № 4 от 2005 г. Макар главният съдебен инспектор да е част от колективен орган (Инспектората), аргументите от посоченото решение важат и за него предвид неговите правомощия. Всичко това води до заключението, че към момента валидността на актовете на ИВСС е поставена под въпрос и създава ненужна правна несигурност. Няма как народните представители да не осъзнават, че забавянето на избора компрометира пряко мандатната система като механизъм за възпиране и контрол между властите и тяхното ефективно разделение.Подобно поведение от страна на парламента обаче не изглежда да е просто нехайство към процедурата. В държава, в която законодателна власт се е превърнал в придатък на изпълнителната власт или дори по-лошо – на „партията“, подобно недемократично развитие е по-скоро желан резултат. А той е такъв, защото Инспекторатът се е доказал като удобен инструмент, който властта може успешно да използва от една страна:

  • за натиск над неудобни магистрати – казусът „NE SE CHISTIIII“ с Мирослава Тодорова; проверките срещу Лозан Панов; макар и прекратена, абсурдната проверка срещу съдебния състав, постановил условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман;

а от друга:

  •  за да реабилитира удобни за статуквото магистрати – ИВСС не намери нищо смущаващо по отношение на Сотир Цацаров и срещата му с Георги Гергов и Сашо Дончев или т.нар. „Цумгейт“; неправомерното изземване на делото за сградата на фалиралата КТБ, разпределено на съдията Милен Василев, от председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева и др.

Затова залогът при избор на главен съдебен инспектор е голям – от неговото ръководство на органа ще зависи дали тази линия на комфортно за властта поведение ще продължи.

Този тупик не се случва за пръв път. Бяхме свидетели на същото институционално блокиране и в края на мандата на предишния главен съдебен инспектор Ана Караиванова. Той изтече през януари 2013 г., а следващият главен инспектор Теодора Точкова бе избрана чак през пролетта на 2015 г. Бездействието на различните състави на парламента е идентично. Основната разлика се състои в поведението на главния съдебен инспектор. През октомври 2014 г. Ана Караиванова подаде оставка от поста си, ставайки не причина, но поне акселератор на поредица от действия, които подтикнаха НС най-накрая да изпълни задължението си и да проведе избор.

Припомняме това на сегашния главен съдебен инспектор, защото в началото на мандата си тя получи голям кредит на доверие от професионалната общност. През годините и с оглед неизчерпателно изброените по-горе примери този кредит „изтъня”. Това се дължи най-вече на произволното (не)изпълнение на предвиденото в Концепцията ѝ, че дисциплинарните мерки ще почиват „на ясни и систематични критерии, позволяващи предвидимост на дисциплинарното наказание. По този начин ИВСС няма да се възприема като „наказателен отряд“, а като орган, притежаващ ръководна роля по оказване помощ на съдилищата и прокуратурите за преодоляване проблемите в тяхната дейност и привеждане на същата съобразно нормативните изисквания“.

Подаването на оставка след изтекъл мандат, чието продължение и непрекъснатост Конституцията не предвижда, ще е акт на добросъвестност, отговорност (към гражданите и магистратите, дали своя кредит на доверие) и държавническо мислене, който има потенциала да поощри парламента най-накрая – вероятно след раздаването на картите след изборите през април – да изпълни задължението си.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.