Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Defakto.bg

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и Елена Динева в София – това се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на държавното обвинение.
Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.
Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР, казва прокуратурата.
През 2020 г. други 6 778 предмета, иззети от жилището, притежаващи белезите на движими културни ценности, бяха предадени за съхранение в Националния исторически музей.

С разрешение на наблюдаващите прокурори по делото, съгласно чл. 198 от НПК, прокуратурата казва, че показва  снимки на част от иззетите веществени доказателства, представляващи произведения на изкуството – картини и графики.

Бизнесменът Васил Божков и Елена Динева са обвинени за участие в престъпна група и редица други престъпления. Васил Божков, който избяга в Дубай има задочно обвинение от за 18 престъпления.  Той е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване на жена.

Информация по разследването не се дава,   освен ако наблюдаващият прокурор не прецени друго, посочва  прокуратурата.

С постановление на наблюдаващия прокурор съпругата на Божков Елена Динева бе освободена на 23 октомври м.г. от предварителния арест заради изтичане на максималния 8-месечен срок за задържането й под стража.

Миналата година Административен съд – София град  отмени  окончателно решението на  НАП от началото на 2020 г., за налагане на запори  в размер 273 150 550 лева на  фирма  „Ню геймс“ АД, която организираше моментни лотарийни игри у нас на Васил Божков.

На 13 януари т.г. Софийският градски съд обяви в несъстоятелност „Ню геймс“ АД на Васил Божков заради неплатежоспособност на дружеството, с начална дата 27 февруари 2020 г. Тогава съдът обърна внимание и  върху ролята на държавата за фалита на акционерното дружество, а оттам и за нанесените непоправими вреди не само върху него, но най-вече върху гражданите, участвали в игрите на „Национална лотария“.

Макар че в края на октомври Административен съд – София град отмени и наложените възбрани върху притежаваните от Елена Динева недвижими имоти заради необоснованост, немотивираност и незаконосъобразност, публичен изпълнител на НАП ги наложи отново – без нова обосновка и без обяснение защо в постановлението си твърди едно, а в публичните регистри пише друго.

 

Ето и иззетите  картини, заснети от държавното обвинение.

 

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.