Последни новини
Home / Законът / Частният изпълнител, продал танкера „Бадр“, осъден за ощетяване на община Несебър

Частният изпълнител, продал танкера „Бадр“, осъден за ощетяване на община Несебър

Defakto.bg

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев, който стана известен със задържането, а после и публичната продан на либийския танкер „Бадр“, е осъден за служебно престъпление, но по друго дело.

Това става ясно от съобщение на Бургаския окръжен съд. Делото е приключило на първа инстанция.

Присъдата е условна, от 1 година и 6 месеца с 3 години изпитателен срок и е за действия през 2007-2008 г., довели до ощетяването на община Несебър с 98 000 лева.

Тотко Колев бе дисциплинарно лишен от право да упражнява дейността на ЧСИ за срок от 7 години, след проверки на скандала „Бадр“. По този случай през 2019 г. започна и разследване срещу него за превишени права и незаконна промяна на собствеността, изнесен на публична продан въпреки спряно от съда изпълнително производство. Историята доведе до международен скандал, Либия окачестви действията като „пиратство“.

Сега  Бургаският окръжен съд е признал Тотко Колев за виновен в това, че в периода 11.12.2007 г. – 14.05.2008 г., в гр. Бургас, в качеството си на длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – частен съдебен изпълнител на Камарата на ЧСИ, с район на действие Окръжен съд – Бургас, нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага за взискателя И. И. по изпълнително дело и от това са настъпили значителни вредни последици: неимуществени и имуществени в размер на 98 800 лв. за Община Несебър.

Позицията и на обвинението, и на защитата е била, че по делото се установява наличие на престъпна схема за неправомерно придобиване на общински имот. Но са се рацнимали по въпроса за вините. Престъплението е извършено от Колев с пряк умисъл и специална цел, във връзка с публична продан и възлагане на недвижим имот, е пледирала прокуратурата. Противоправните деяния са налице, но Тотко Колев не е участвал в тази имотна измама и е невинен, е била позицията на защитата.Според тях се установява извършването на противоправни деяния, но не с участието на подсъдимия в тази имотна измама и още, че обвинението е недоказано.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.