Последни новини
Home / Законът / Бивши кадровици и председатели допуснати до конкурса за ВКС

Бивши кадровици и председатели допуснати до конкурса за ВКС

Defakto.bg

След сериозна забава, ВСС обяви списъците на допуснатите претенденти в конкурса за повишаване във Върховния касационен съд. Той бе обявен миналата година.

Конкурсните бройки са 3 длъжности за Гражданската колегия на ВКС и за 2 длъжности за Наказателната колегия. Претендентите за ГК са 40, за НК – 36.

А сред тях има бивши членове на ВСС (основно от „революционното малцинство“), някогашни и настоящи председатели и зам.-председатели на съдилища, публично известни магистрати.

И за двете колегии на върховния съд има и претенденти от районно ниво.

Соня Найденова

Сред допуснатите до надпреварата за Гражданската колегия са зам.-председателят на Софийския апелативен съд Иво Дачев; някогашният шеф на СГС Светлин Михайлов, зам.-председателят на СГС Стела Кацарова, и.ф. ръководителят на Апелативен съд – Велико Търново Янко Янков, бившият член на ВСС Соня Найденова (в момента в СГС), Петър Сантиров от СГС (съименник на наказателния съдия, от емблематичното дело „Цонев, Сантиров и Попов“).

Петима от допуснатите кандидати са от районни съдилища, основно СРС. А двама от тях са председатели – на районните съдилища в Карлово и Сливница.

Има и много кандидати от СГС, от ОС и от апелативни съдилища от САС, Варна, Бургас

Магдалена Лазарова

Първи в списъка на 36-имата допуснати за Наказателната колегия на ВКС е бившият председател на Съюза на съдиите Атанас Атанасов, там е и Милен Василев от САС, който даде гласност на „делото за 100 милиона лева“. В тази надпревара ще участват бившите членове на ВСС Камен Иванов, Калин Калпакчиев (двамата от САС – на снимката горе) и Магдалена Лазарова (сега в Апелативен специализиран съд).

В списъка са известните съдии от САС Весислава Иванова, Владимир Астарджиев, Иван Стойчев. Както и Вера Чочкова от СГС, издигната от съдии за главен инспектор заедно с Теодора Точкова.

Стефан Милев

Там е и някогашният и.ф. председател на СРС Стефан Милев, в момента в СГС.

От Апелативния специализиран съд са също Даниела Врачева и Венелин Иванов. В конкурса за ВКС отново ще участва Даниел Луков от военния съд в Пловдив, когото кадровицитге упорито бяха отказали да назначат във върховния съд по преден конкурс, макар да бе красиран в челната петица.

И тук има кандидати от районно ниво – петима, основно от СРС.

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.