Последни новини
Home / Законът / Бивши кадровици и председатели допуснати до конкурса за ВКС

Бивши кадровици и председатели допуснати до конкурса за ВКС

Defakto.bg

След сериозна забава, ВСС обяви списъците на допуснатите претенденти в конкурса за повишаване във Върховния касационен съд. Той бе обявен миналата година.

Конкурсните бройки са 3 длъжности за Гражданската колегия на ВКС и за 2 длъжности за Наказателната колегия. Претендентите за ГК са 40, за НК – 36.

А сред тях има бивши членове на ВСС (основно от „революционното малцинство“), някогашни и настоящи председатели и зам.-председатели на съдилища, публично известни магистрати.

И за двете колегии на върховния съд има и претенденти от районно ниво.

Соня Найденова

Сред допуснатите до надпреварата за Гражданската колегия са зам.-председателят на Софийския апелативен съд Иво Дачев; някогашният шеф на СГС Светлин Михайлов, зам.-председателят на СГС Стела Кацарова, и.ф. ръководителят на Апелативен съд – Велико Търново Янко Янков, бившият член на ВСС Соня Найденова (в момента в СГС), Петър Сантиров от СГС (съименник на наказателния съдия, от емблематичното дело „Цонев, Сантиров и Попов“).

Петима от допуснатите кандидати са от районни съдилища, основно СРС. А двама от тях са председатели – на районните съдилища в Карлово и Сливница.

Има и много кандидати от СГС, от ОС и от апелативни съдилища от САС, Варна, Бургас

Магдалена Лазарова

Първи в списъка на 36-имата допуснати за Наказателната колегия на ВКС е бившият председател на Съюза на съдиите Атанас Атанасов, там е и Милен Василев от САС, който даде гласност на „делото за 100 милиона лева“. В тази надпревара ще участват бившите членове на ВСС Камен Иванов, Калин Калпакчиев (двамата от САС – на снимката горе) и Магдалена Лазарова (сега в Апелативен специализиран съд).

В списъка са известните съдии от САС Весислава Иванова, Владимир Астарджиев, Иван Стойчев. Както и Вера Чочкова от СГС, издигната от съдии за главен инспектор заедно с Теодора Точкова.

Стефан Милев

Там е и някогашният и.ф. председател на СРС Стефан Милев, в момента в СГС.

От Апелативния специализиран съд са също Даниела Врачева и Венелин Иванов. В конкурса за ВКС отново ще участва Даниел Луков от военния съд в Пловдив, когото кадровицитге упорито бяха отказали да назначат във върховния съд по преден конкурс, макар да бе красиран в челната петица.

И тук има кандидати от районно ниво – петима, основно от СРС.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.