Последни новини
Home / Избрано / Ивермектин за българския пациент – при краста и коронавирус

Ивермектин за българския пациент – при краста и коронавирус

Defakto.bg

Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA

Трети месец пред една аптека в София се вият дълги опашки от хора. Те чакат в студа с рецепта в ръка, за да им приготвят в аптеката капсули с ивермектин. След публикации в медиите и интервюта на някои лекари, че лекарството ивермектин лекувало болни с COVID-19 и след като някои професори го нарекоха “ново лекарство с профилактична цел”, пред тази аптека настъпи истинско нашествие да се купува “чудото ивермектин”.

Препаратът се произвежда в България от фармацевтичната компания “Хювефарма”, управлявана от Кирил Домусчиев. Това е лекарствен продукт срещу паразити, който намира приложение в хуманната и във ветеринарната медицина. В България е известен като крем за външна употреба при лечение на краста. Допреди три дни това беше единствената му разрешена употреба в нашата страна.

Таблетките ивермектин са разрешени в други държави – Франция, Германия, Холандия, САЩ. Там лекарите го предписват за болни с чревна паразитоза, както и за лечение на паразитоза на очите. Това е установената медицинска практика за употреба на таблетките ивермектин. Това са болести, характерни за тропическите държави.

Във въпросната софийска аптека обаче хората си купуват ивермектин на капсули с “магистрална рецепта”. Лекар им пише рецепта каква смес да им се забърка в аптеката и фармацевтите я изпълняват.

За животни и хора

Българският ветеринарен съюз вече предупреди хората за опасностите, които крие самолечението с ивермектини. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Паскал Желязков казва, че реакцията на ветеринарите е била съвсем адекватна. Причината е, че лекарство е предназначено главно за ветеринарна употреба. Дозата за лечение на животни и хора е съвсем различна. Той напомня, че затова трябва да се изчака да се направи изследването, което да потвърди, че ивермектин е безопасен за хората и в каква доза може да се приема..

Клиничното изследване в България е спонсорирано от “Хювефарма” и е заявено още 4 май 2020 г. Планираният период за изпитването е 3 месеца. Фаза 2 е одобрена за провеждане в 12 болници със 120 пациенти. Основната му цел е оценка на ефикасността на ивермектин, спрямо плацебо, в комбинация със стандартна терапия за лечение на коронавирусна инфекция.

Това е т.нар. “заслепено проучване”. На половината пациенти се дава ивермектин, а на другата половина – плацебо капсули без ивермектин. И нито пациентът, нито лекуващият лекар знаят в коя половина се намира всъщност пациентът? В списъка от болници, на първо място е посочена “Пирогов”.

До този момент не са оповестени никакви окончателни данни за проведеното клинично проучване на “Хювефарма”, въпреки, че 3-месечният срок отдавна е изтекъл. Няма представен доклад с анализи за безопасност и ефективност на продукта. Писмено зададох въпросите си към управителя на “Хювефарма” – Кирил Домусчиев, но от там отговориха, че политиката на фирмата била да не дават информация, преди официалната регистрация на лекарственото средство.

Изследванията по света

В същото време и по света се правят такива клинични изследвания с ивермектин и болни от COVID-19. Наскоро индийски учени са анализирали статистиката на всички проучвания по темата в света. Проф. д-р Тодор Попов – алерголог и доскорошен председател на Етичната комисия за клинични изследвания към Министерството на здравеопазването, обобщава анализа на индийските учени така:

“Отчита се положителен ефект от това лекарство, но с доста уговорки. Това, че качеството на събрания материал е ниско и това не е достатъчно, за да се направи дефинитивна оценка за ефективността и безопасността на ивермектин при хора.”

Докато в световната медицинска литература пишат, че все още няма окончателни доказателства за това, че ивермектин лекува COVID-19, пред аптека “Ерудита” в София, хората се редят на дълги опашки и го купуват, за да се лекуват.

Под прикритие и аз се наредих на опашката, с рецепта в ръка, за да си купя две капсули ивермектин от 12 милиграма. Знаех, колко трябва да платя за тях – 76 лева. В аптеката чакащите влизаха по един. Обслужваше ги самият управител – магистър фармацевт Антон Вълев. Когато дойде моят ред, аз платих 76,36 лева. Едва тогава излязох от прикритието си и направих интервю с Вълев. Попитах го, по каква рецептура приготвят в аптеката капсулите с ивермектин за лечение на COVID и кой я е утвърдил, след като все още няма разрешение за това?

Той отговори, че рецептурата била одобрена от тяхната лаборатория в аптеката. Това била тяхна “утвърдена рецептура”. Имало и световна литература, и лечебни протоколи, които били публикувани официално. И освен ивермектин в капсулите имало още две вещества: магнезиев стеарат и микрокристална целулоза. Репликирам го, че на моята рецепта не пише никакви други вещества, освен ивермектин. “Това нямало значение”, отговори той. Лекарят не винаги знаел, какви са помощните вещества. Това знаели фармацевтите в аптеката.

По думите му цената от 76 лева въобще не била висока. Тя била образувана на база събраните разходи, които се влагат в капсулите. Аптекарят отказа отговор на въпроса откъде купува активната съставка ивермектин. Управителят не ми съобщи и количествата ивермектин, които са приготвили до сега в неговата аптека. При тях били идвали на проверка от Изпълнителната агенция по лекарствата по-миналия ден и им взели данните.

Стократна надценка

Изпълнителната агенция по лекарствата потвърди за извършена проверка през декември в двете аптеки, собственост на дружество “Аптека Ерудита” ЕООД. Установено е, че са поддържани наличности от предварително приготвени значителни количества капсули “Ивермектин”. Върху откритите опаковки има поставено име “Ивермектин Ерудита”, но отсъстват данни за номер и дата на рецептата, име и възраст на пациент, дата на приготвяне.

За откритите в аптеката продукти не са установени издадени рецепти за конкретни пациенти. Не могат да се идентифицират конкретни пациенти, медицински специалисти, издали рецептата, каквото е законовото изискване при приготвяне на лекарства в аптека. Установените в аптеката количества готови капсули ивермектин са блокирани от ИАЛ.

“Аптека Ерудита” е закупила активното вещество ивермектин от чуждестранен търговец. Продажната цена, на която се продават на дребно капсулите, надвишава повече от 100 пъти стойността на вложените лекарствени вещества в една опаковка от две капсули. Това е нарушение на член 12 от Наредбата за цените на лекарствените продукти, която забранява да се начислява надбавка върху стойността на вложените лекарствените вещества, помощните вещества и опаковката.

Действията на “Аптека Ерудита” са извършени с цел заобикаляне на изискванията на член 146 от Закона за лекарствата, които се отнасят за „промишлено произведени” лекарствени продукти. От описаните по-горе обстоятелства, към момента следва, че в аптека „Ерудита”, промишлено се приготвят в големи количества/серийно/, екстемпорални форми на партиди и се поддържа наличност от предварително приготвени значителни количества от продукта. По своята същност, това е промишлен процес и следва да се извършва от лице, което притежава разрешение за производство, каквото аптека „Ерудита” ООД не притежава.

По отношение на “утвърдената в практиката рецептура”, за лечение на дадено заболяване, включително и на COVID-19, такава е възможна само в съответната лекарска практика, в съответствие с утвърдените медицински стандарти. Поради това утвърждаването на практика за лечение на заболяване не е възможно да бъде осъществено в аптека от фармацевт.

Аптеката обаче произвежда значителни количества ивермектин, без да е регистрирана като завод и без да има сертификат за добра производствена практика, но се продават със стократна надценка. Хората обаче плащат, за да се “лекуват”.

В “Пирогов”

Най-важният въпрос е какво става с болните от COVID-19 при лечение с ивермектин. Питам за това доц. д-р Петър Атанасов – началник на Ковид отделението в “Пирогов”. Те са участвали в клиничното изпитване на “Хювефарма”. Доц. Атанасов потвърди, че са стартирали миналата година такова проучване, но са набрали само 5 пациенти. Той веднага прекратил набирането на болни поради несъгласие с Протокола на проучването. Първоначално протоколът изисквал лекарите да прекратят профилактиката с антибиотици на болните от COVID и да провеждат изследване с ивермектин.

“Това е подигравка! Подигравка! И със ситуацията, и с професията! Аз не знам, кой е изработвал Протокола на проучването, но един сериозен клиницист, или по-скоро – група сериозни клиницисти, не могат да си позволят такова мислене! Как така ще спреш животоспасяващи лекарства, за пациенти, при които има показания?! Не можеш да спреш доказали се животоспасяващи лекарства и методи на лечение и да започнеш лечение с нещо… съвсем така… имагинерно! Някой е решил, че върши работа! Тежко болни пациенти, хоспитализирани с картината на пневмония! След това промениха. Явно някой се досети, чукна се по главата и промениха Протокола на клиничното проучване. Но ние вече бяхме спрели да набираме пациенти. А и ми кажете, върху 5 набрани пациента, върху които не сме приложили Протокола, какви резултати да обявя?! Какъв коментар да направя?”, казва доц. Атанасов

През месец декември в “Пирогов” пристигнали 11 “полуживи” пациенти, лекували се с ивермектин.

“При тях пневмонията е имала време да се развие, защото някой от тях е разчитал на “вълшебното лекарство”, а друг не е оценил тежестта на симптомите и е изчаквал последния момент. Дойдоха при нас в много тежко състояние! С напреднали пневмонии! И един от тях почина. Загубихме го, за съжаление”, коментира доцентът.

Питам доц. Петър Атанасов, как ще коментира дългите опашки пред онази аптека, в която хората си купуват ивермектин и се лекуват с него.

“В условията на хистерия, която според мен беше много добре прогнозирана и подредена… нямам коментар! Наистина очаквам хората и белина да започнат да пият! При положение, че ни лекуват политици!… Често се шегувам с това: Едно време БКП и ОФ можеха да се набъркат на тоя или на оня, тоест, да му повлияят най-много, коя да му е любовница или нещо такова. Но, никога, никой не си е позволявал тогава да се намеси в конкретната, приложната работа на един лекар! А сега, аз имам чувството, че се намирам в един,…неокомунототалитаризъм!”, допълва той.

Междувременно ИАЛ издаде разрешение за употреба при хора на лекарствения продукт ивермектин на таблетки, произвеждан от “Хювефарма” на Кирил Домусчиев. Разрешението не е за лечение на коронавирус, а за лечение на болни с чревна паразитоза – стронгилоидоза.

Важните въпроси

Въпросите са: Кой ще пресече порочната практика – нерационалната употреба на едно лекарство? То да се регистрира за лечение на едно, а да се използва за лечение на друго? И кой ще носи отговорността, ако на пациентите се случи нещо?

Къде са пациентите в България с диагноза – чревна паразитоза, след като България не се намира в тропиците?

Доц. д-р Румен Харизанов – завеждащ отдел “Паразитология и тропическа медицина” в Националния център по заразни и паразитни болести ми съобщи шокиращия отговор”

“Ивермектинът е създаден за лечение на т.нар. речна слепота – паразитоза на очите. И неговите автори получиха за това преди 5-6 години Нобелова награда за медицина. Но в България такова заболяване не е регистрирано. То е разпространено в тропическите държави. А за чревните паразити имаме статистика по години. Само че, в България няма чревни паразити, които да лекуваме с ивермектин.”

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

ССБ към управляващите: Пълното разделяне на ВСС на два отделни съвета ще капсулира съсловията във вреда на правото

„..Преди обсъждането на конкретното съдържание на законопроекта дължим да подчертаем убеждението си, че необходимите изменения …

Един коментар

  1. Препатил

    Интересно е разследването, но все пак следва да се попитат и хората, които бяха излекувани с това лекарство, след като 10 дни в къщи антибиотиците, предписани от личен лекар не помагат, температурата над 39 градуса не беше свалена, последва прием в болница с нови антибиотици, отново без никакъв ефект на подобрение, за да се достигне до белодробна емболия и влизане в интензивно отделение. След две таблетки Ивермектин /по настояване на други лекари и на лична отговорност на болния/, на третия ден пациентът е изписан и вече един месец се възстановява, макар и с 2/3 съсипани дробове, поради продължителното бездействие /по протокол/. Така че нещата не са толкова прости, когато опира до собствения ти живот. Но, разбира се, да се пие Ивермектин превантивно /без показания/ е пълна глупост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.