Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата праща на съд двама протестиращи заради инцидента от лятото на бул. „Ситняково“

Прокуратурата праща на съд двама протестиращи заради инцидента от лятото на бул. „Ситняково“

Defakto.bg

Софийска районна прокуратура предава на съд обвиняемите Георги Георгиев ( 26 г)  и Стоян Атипов.( 32 г.) и двамата участници в протестите  от лятото срещу правителството, съобщиха оттам.   Разследването на  инцидента пред румънското посолство по време на летните антиправителствени протести е приключило, а прокуратурата е внесла  в Софийския районен съд обвинителен акт срещу двамата.

Инцидентът стана на 17 август м.г. около 21. 00 ч. по време на една от летните блокади на столичния булевард „Ситняково“. Въпреки, че от седмици бе известно, че  протестиращите блокират кръстовищито, Елена Мицева се опита да премине през множеството  с колата си. Това не направи впечатление на обвинението,  което се  съсредоточи само в следствието от  причини за инцидента и  прие, че двамата мъже са отговорили незаконно с удари по автомобила ѝ и обидни квалификации към нея пред децата ѝ.

Полицията пристигна на местопроизшествието след като скандалът се беше сериозно развихрил.

Обвинението на Георги Георгиев е, че е счупил с ръце предното стъкло на колата и е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с изключителна дързост. Стоян Атипов пък нанесъл удари по страничните стъкла  и по капака на автомобила и преди да напусне мястото свалил с ръце регистрационната му табела. „Действията на двамата уплашили и разплакали децата на Мицева“, посочва прокуратурата.

Георгиев е обвинен, че  противозаконно е повредил чужда движима вещ – лек автомобил, собственост на И.М. – престъпление по чл.216, ал.1 от НК, както и в това, че извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с изключителна дързост – престъпление по чл.325, ал.2, вр, ал.1 от НК.

Атипов – само за хулиганство по чл.325, ал.1 от НК.

В момента Георгиев е на свобода срещу подписка, а Атипов срещу парична гаранция.

По време на разследването адвокатите им настояваха прокуратурата да разследва и Елена Мицева заради врязването ѝ в протестиращите пред румънското посолство.

Прокуратурата  не се е заинтересуала от нейното поведение (Елена Мицева б.р.), а то съвсем не е безобидно от гледната точка на добре известния и прилаган  срещу антиправителствените демонстранти Закон за движение по пътищата, коментира през лятото  ген. Валери Григоров,  бивш шеф на „Гранична полиция“ и дългогодишен началник на „Охранителната полиция“ в СДВР.   Ето какво каза още  той:

Водачът, в условията на член 20 от Закона за движение по пътищата, е длъжен да съобрази пътните условия, метеорологичните условия и всички онези фактори, които влияят върху безопасността за движение на автомобила. Водачът на моторно превозно средство е извършил редица нарушения, с които е допуснал да влезе в кръстовището и в множеството от хора. Оттам трябва да се започне казусът. (..) 

Освен това,  „МВР е длъжно, съгласно член 14 алинея 1 точка 5 от Закона за МВР да осигури охрана на обществен ред на всички мероприятия, които са на обществено място и особено на мероприятия, които са със събиране на множество хора. Това е нещо, което МВР очевидно не забелязва, не прави и то е тенденция. Това поведение на бездействие от страна на МВР е обяснимо само и единствено с това, че те много политически започват изборно да предприемат конкретни действия“.

Предстои насрочване на разпоредителното заседание по делото, сочи съобщението на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.