Последни новини
Home / Законът / САС откри дарителска сметка в помощ на адвокати, заболели от коронавирусна инфекция

САС откри дарителска сметка в помощ на адвокати, заболели от коронавирусна инфекция

Defakto.bg
Ивайло Данов

Софийският адвокатски съвет пое инициативата и откри в ОББ дарителска сметка за физически и юридически лица с цел да бъдат подпомогнати адвокати, вписани в регистрите на САК, без финансови задължения към САК и ВАдвС, засегнати от пандемията COVID-19, съобщиха от управителния орган.

„САК показа как адвокатите като самоуправляваща се професия решиха сами проблема си след като държавата не им помогна в тази безпрецеднта ситуация в страната. Затова, адвокатите които имат желание и възможност даряват средства в откритата специална дарителска сметка. Тези които са заболели имат право да кандидтстват за помощи по специално приети парила от САС“,  коментира пред Де Факто председателят на САК Ивайло Данов.  От днес започва събирането на заявленията, добави той.

Данов е  един от първите, които са се включили в дарителската кампания с 1000 лева лични средства.  В инициативата  са се включили и адвокатските дружества на адв. Тодор Батков  с 6000 лева и на адв. Евгени Делибалтов – 5000 лв. С по-малки суми участие са взели и други адвокати.

Според приетите от съвета Правила за реда и условията за набиране и разходване на средства по дарителска сметка на САК, даренията се предоставят на заболели от коронавирусна инфекция адвокати от САК, намиращи се в тежко здравословно състояние (приети за болнично лечение в ковид отделение или реанимация) и едновременно с това в тежко финансово състояние. Тези обстоятелства се установяват чрез заявление от лицето, от член на неговото семейство или от колега- адвокат от САК, придружено от медицински документи и декларация за гражданско и имуществено състояние, подписана лично от адвоката. Прилага се и документ, удостоверяващ банковата сметка на кандидата за финансова помощ, по която следва да се преведат отпуснатите средства.

Получателите на финансови помощи се определят с решение на Софийския адвокатски съвет, след доклад на Комисията за социално подпомагане към САС.

Заявлението и Декларацията може да изтеглите тук:

Заявление за ковид заболелите

Декларация за гражданско и имуществено състояние

От САС призовават “ Всички колеги, които имат възможност и искат да участват в благородната инициатива, могат да превеждат парични суми по следната банкова сметка: BG97 UBBS 8888 5000 6723 40, BIC: UBBSBGSF, ОББ АД с титуляр САК

 

About De Fakto

Проверете също

Търговец, доведен до фалит, осъди Народното събрание, ВАС и НАП за съществено нарушение на правото на ЕС

Народното събрание, Върховният административен съд и НАП са осъдени  да заплатят солидарно на бившия търговец …

Съдия Васил Петров: Издръжка на дете в брачен договор,  допустимо определяне и ред за присъждане*

Д-р Васил Петров,  съдия в Софийския районен съд   1.Увод Семейният кодекс от 2009 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.